current views are: 1

9 Απριλίου 2014
Δημοσίευση20:21

Κοινός φάκελος των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην UNESCO

Εκπρόσωποι ομάδων εργασίας από την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ενέκριναν σε συνάντηση εργασίας, στο Σαράγεβο, το φάκελο, τον οποίο θα καταθέσουν από κοινού οι τέσσερις χώρες για να ενταχθούν στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO οι μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες (stecci).

Δημοσίευση 20:21’
αρθρο-newpost

Εκπρόσωποι ομάδων εργασίας από την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ενέκριναν σε συνάντηση εργασίας, στο Σαράγεβο, το φάκελο, τον οποίο θα καταθέσουν από κοινού οι τέσσερις χώρες για να ενταχθούν στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO οι μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες (stecci).

Εκπρόσωποι ομάδων εργασίας από την Κροατία, τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ενέκριναν σε συνάντηση εργασίας, στο Σαράγεβο, το φάκελο, τον οποίο θα καταθέσουν από κοινού οι τέσσερις χώρες για να ενταχθούν στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO οι μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες (stecci).

Περίπου 4,5 χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειας, η πρόταση υποψηφιότητας έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαίωσε ο Σίνισα Σέσουμ από το γραφείο της UNESCO στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το οποίο συντονίζει την πρωτοβουλία.

Ο φάκελος θα κατατεθεί στην UNESCO στο τέλος Ιουνίου και το γεγονός ότι την πρόταση παρουσιάζουν τέσσερα κράτη θα βοηθήσει σημαντικά, εκτίμησε ο κ. Σέσουμ.

Η πρόταση προβλέπει την ένταξη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO 30 νεκροπόλεων με επιτύμβιες στήλες.

Οι επιτύμβιες στήλες είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα σύνορά της με την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Στην Κροατία είναι οι νεκροπόλεις Βέλικα και Μάλα Τσρλίβιτσα, στον οικισμό Τσίστα Βέλικα στην επαρχία Σπλιτ-Δαλματίας και Ντούμπραβκα Σβέτα Μπάρμπαρα στο δήμο Κονάβλε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι περισσότερες νεκροπόλεις με μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες, συγκεκριμένα 22, βρίσκονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τρεις ανακαλύφθηκαν στη Σερβία και τρεις στο Μαυροβούνιο.

Οι στήλες είναι πέτρινα επιτάφια μνημεία που δημιουργήθηκαν τον Μεσαίωνα στο βασίλειο της Βοσνίας και απεικονίζουν τη ζωή της εποχής και διάφορα μοτίβα, πολλά από τα οποία παραμένουν αινιγματικά μέχρι σήμερα. Ήταν κοινή παράδοση της εκκλησίας της Βοσνίας, των καθολικών και ορθόδοξων πιστών.

Η πιο γνωστή και περίτεχνα διακοσμημένη επιτύμβια στήλη βρέθηκε στην περιοχή Ζγκόστσα, κοντά στην πόλη Κάκανι, στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι τέσσερις χώρες ξεκίνησαν τη διαδικασία της υποβολής υποψηφιότητας τον Νοέμβριο του 2009, όταν οι υπουργοί Πολιτισμού είχαν υπογράψει επιστολή προθέσεων στο Σαράγεβο. Σύμφωνα με τον κ. Σέσουμ, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το 2016. 

Ο ιστορικός Ντούμπραβκο Λοβρένοβιτς από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τόνισε ότι προηγήθηκαν 15 συναντήσεις εργασίας.

«Αυτό το οποίο κάνει τις στήλες μέρος των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η οικουμενική αξία τους» υπογράμμισε ο κ. Λοβρένοβιτς υπενθυμίζοντας την ιστορίας της μεσαιωνικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το γεγονός ότι όπως και η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία ήταν τόποι με αμέτρητες στήλες, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρώπης τον Μεσαίωνα ήταν χώρες των καθεδρικών ναών.

Κάθε στήλη έχει βάρος, κατά μέσο όρο, πέντε τόνων, σημείωσε ο ιστορικός από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τονίζοντας ότι υπολογίζεται πως λαξεύτηκαν 350.000 τόνοι πέτρας.

Ο Ίβαν Άλντουκ από το υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας δήλωσε ότι οι δύο νεκροπόλεις της χώρας εγκρίθηκαν λόγω της αυθεντικότητας και του γεγονότος ότι διασώζονται μέχρι σήμερα.

«Υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Κροατίας στήλες, αλλά σε περιβάλλον που άλλαξε τα τελευταία 500 χρόνια και έχασαν την αξία τους» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Σερβίας, Σρτζαν Ρούντιτς υπογράμμισε ότι όλες οι νεκροπόλεις με τις επιτύμβιες στήλες επιλέχθηκαν με βάση καθορισμένα κριτήρια και ύστερα από επιτόπιες επισκέψεις.

«Είναι ένα σχέδιο, στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις χώρες και δεκάδες εμπειρογνώμονες και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για ορισμένα κοινά μελλοντικά σχέδια» σημείωσε.

Η εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου, Μίλιτσα Μάτιτς τόνισε ότι η πρωτοβουλία υποβολής της υποψηφιότητας αποτιμήθηκε ως καλό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας. Εξήγησε ότι αδιάκοπα καταβάλλονται προσπάθειες για τη λήψη μέτρων για τη συντήρηση και προστασία των στηλών και ότι η εγγραφή τους στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών.


σχετικα αρθρα