Η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ, αρμόδια για το ευαίσθητο ζήτημα της κανονιστικής ρύθμισης του Τύπου, παραιτήθηκε σήμερα από την κυβέρνηση έπειτα από πολεμική που δημιουργήθηκε σχετικά με τις βουλευτικές αποζημιώσεις της, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μαρία Μίλερ αντικαταστάθηκε από τον 44χρονο υφυπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η συντηρητική υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως η πολεμική, η οποία συνεχίζεται εδώ και έξι ημέρες, "αποσπά την προσοχή από το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη "λύπη" του για την παραίτηση. Ωστόσο, παρά τη στήριξη που δεν έπαψε να προσφέρει στην υπουργό του, η υπόθεση είχε φέρει σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση, λιγότερο από ενάμισι μήνα από τις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ανεξάρτητη έρευνα είχε καταλήξει το Φεβρουάριο στο συμπέρασμα ότι η Μαρία Μίλερ έπρεπε να επιστρέψει 45.000 στερλίνες (55.000 ευρώ) από αποζημιώσεις που είχε λάβει για μια δευτερεύουσα κατοικία της στο Ουίμπλεντον, συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου, στην οποία στέγαζε τους γονείς της.

Μια επιτροπή αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς, είχε μειώσει στις 3 Απριλίου το ποσό που έπρεπε να επιστρέψει η Μίλερ στις 5.800 στερλίνες (7.000 ευρώ).

Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση του προς επιστροφή ποσού προκάλεσε οργή στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η υπουργός επικρίθηκε επίσης δριμύτατα επειδή η ομιλία της ενώπιον των βουλευτών για να δικαιολογηθεί διήρκεσε μόλις 32 δευτερόλεπτα. Περίπου 180.000 Βρετανοί υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούσαν την παραίτησή της σε περίπτωση που δεν επέστρεφε τις αποζημιώσεις που είχε λάβει χωρίς να πρέπει.

Κατά την περίοδο 2009-2010, οι βρετανοί βουλευτές είχαν πληγεί από ένα ηχηρό σκάνδαλο κατάχρησης αποζημιώσεων για βουλευτικά έξοδα.

Ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ υπογράμμισε πως η υπόθεση της Μαρίας Μίλερ πρέπει να αποτελέσει "προειδοποίηση" για την πολιτική τάξη σχετικά με το γεγονός ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων των κοινοβουλευτικών παραμένει πολύ ευαίσθητο για την κοινή γνώμη.

Η Μαρία Μίλερ, η οποία είχε αναλάβει να εκπονήσει ένα σύστημα κανονιστικής ρύθμισης του Τύπου μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα "Νιουζ οφ δι Ουόρλντ" που έχει πλέον κλείσει, υπογραμμίζει στην επιστολή της πως η αποστολή αυτή θα είναι "πάντα αμφιλεγόμενη για τον Τύπο".

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της, αρνήθηκε πάντως να δηλώσει θύμα ενός "κυνηγιού μαγισσών" εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί της. "Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αποδέχομαι πλήρως τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, περί αυτού πρόκειται", διαβεβαίωσε εμφανώς συγκινημένη.

Η παραίτησή της θεωρείται πλήγμα για το κύρος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με σχολιαστές, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν βγήκαν να υποστηρίξουν την Μίλερ επειδή δεν τους άρεσε ο ρόλος της στη θέσπιση του νόμου περί γάμου προσώπων του ίδιου φύλου που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.