Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έναν άνδρα που εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με την κατηγορία ότι υποκίνησε και συμμετείχε σε βίαιες ενέργειες, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.

Ένας εκπρόσωπος του Al Jazeera δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ο άνδρας που συνελήφθη στο Σουέζ ήταν όντως εργαζόμενος του καναλιού που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ. Οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ παραμένουν τεταμένες καθώς το Κάιρο κατηγορεί την Ντόχα ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τρεις δημοσιογράφοι του καναλιού δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Mena ο άνδρας που συνελήφθη στο Σουέζ ονομάζεται Άμπντελ Ράχμαν Σαχίν και είναι μέλος της Αδελφότητας. Παλαιότερα εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό και την εφημερίδα της οργάνωσης, που σήμερα έχουν κλείσει.

Η εισαγγελία είχε εκδώσει εννέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Σαχίν με τις κατηγορίες της «υποκίνησης και συμμετοχής σε βίαιες πράξεις στο Σουέζ, την επίθεσης εναντίον στρατιωτών και μελών των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι υποκίνησε άλλους να διαπράξουν σαμποτάζ στην επαρχία του Σουέζ, παρέχοντάς τους τα κεφάλαια».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου τον περασμένο μήνα κατηγόρησε έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο Al Jazeera για συμμετοχή σε μια συνωμοσία με στόχο την αποκάλυψη κρατικών απορρήτων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος δικάζεται για την υπόθεση αυτή και αν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι δίκη των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera, του Αυστραλού Πίτερ Γκρίστι, του Καναδοαιγύπτιου Μοχάμεντ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη. Παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 29 Δεκεμβρίου. Το κανάλι χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «παράλογες».