Συζήτηση εφ’ όλης της κυβερνητικής πολιτικής πραγματοποιείται από το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να κάνει εκτενείς αναφορές στην ευρωκρίση και τη νεανική ανεργία.

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας της καγκελαρίου αφορούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως τόνισε, προϋπόθεση για μια ισχυρή Γερμανία είναι μια ισχυρή Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία «δίνει έμφαση στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής», είπε η κ. Μέρκελ.

Κάνοντας μνεία στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος έκανε λόγο για «πρώτες επιτυχίες» στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, που «δεν θα πρέπει να υποτιμώνται». Επέμεινε, όμως, ότι «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί».

«Θα πρέπει να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος», είπε η κ. Μέρκελ, παραπέμποντας στα επιτόκια που πληρώνουν πολλά κράτη μέλη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, προπαντός στις τάξεις των νέων.

Έντονη κριτική από την Αριστερά

Το θέμα αυτό θα βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο. Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, εκεί θα εξεταστεί κατά πόσον τα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας έχουν απορροφήσει πόρους από τα 6 δισ. ευρώ που διατίθενται από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της και εάν τα χρήματα αυτά επενδύονται πράγματι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πάντως ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ την Παρασκευή στην Αθήνα.

Έντονη κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης άσκησε η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το κόμμα Die Linke, η πολιτική αυτή διχάζει την Ευρώπη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκπρόσωπός του, Κάτια Κίπλινκ, ανέφερε την κατάσταση στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Λόγω έλλειψης χρημάτων, νοσοκομεία αρνούνται στους ασθενής απαραίτητες εγχειρήσεις. Για την Ελλάδα, συμπέρανε η κ. Κίπλινκ, η «επιβολή των περικοπών» συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας».