Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέλασε την εκπρόσωπο στο Χαρτούμ μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, κατηγορώντας την ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Η Πάμελα Ντελάρτζι, αμερικανίδα πολίτης επικεφαλής του γραφείου στο Σουδάν του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), «καλείται να φύγει» από τη χώρα, δήλωσε ο Αμπουμπάκρ αλ Σίντικ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η Ντελάρτζι «δεν συμμορφωνόταν στους νόμους της χώρας και επίσης γιατί επενέβαινε στις εσωτερικές υποθέσεις, γεγονός που αντίκειται στην ιδιότητά της τής εκπροσώπου του ΟΗΕ», εξήγησε ο ίδιος.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το UNFPA, οι αποστολές και τα προγράμματα του οποίου χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από την κυβέρνησή μου», διευκρίνισε ο αλ Σίντικ.

Ο αλ Σίντικ επεσήμανε ότι το Σουδάν «θα ήταν περισσότερο από χαρούμενο» να δεχθεί έναν αντικαταστάτη της Ντελάρτζι, ενώ υποσχέθηκε ότι το Χαρτούμ θα του προσφέρει «κάθε απαραίτητη υποστήριξη και συνεργασία στο πλαίσιο των εθνικών μας νόμων και συμφωνιών που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ του Σουδάν και των υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα τελευταία που έχουν λάβει οι αρχές του Σουδάν εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη χώρα.

Το Χαρτούμ ανέστειλε τις δραστηριότητες στο Σουδάν της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), κατηγορώντας την ότι παραβιάσει τους εργασιακούς νόμους της χώρας.

Εξάλλου οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση περίπου 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη βοήθεια, από τους οποίους περισσότεροι από τους μίσους βρίσκονται στο Νταρφούρ.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, επιπλέον 280.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή έχουν επηρεαστεί με κάποιον άλλο τρόπο από τις βιαιότητες στο Νταρφούρ.

Επί πολλές εβδομάδες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είχαν πρόσβαση στην πλειονότητα του πληθυσμού που πλήττεται από τη βία και την ανασφάλεια αλλά και από τον αποκλεισμό των αρχών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πρόσβαση αυτή έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες.