Ειδική επιτροπή στη Σλοβενία, υπεύθυνη για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε το δικτυακό τόπο και τον τρόπο προσέγγισης της πρόκλησης που ανέλαβε, ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση των ιδεών της συνύπαρξης, της ανοχής, του διαπολιτισμικού και διαγενεακού διαλόγου, ώστε να βοηθήσει στην αποφυγή διαιρέσεων που «βύθισαν» την Ευρώπη στον πόλεμο το 1914.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας, Ρόμαν Γιάκιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενώ η Σλοβενία θα προσπαθήσει επίσης να την αξιοποιήσει για τουριστική και πολιτιστική προβολή, «η επέτειος είναι πρωτίστως ευκαιρία για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τα θύματα του πολέμου».

Η Σλοβενία θα εστιάσει στο «πνεύμα της υπέρβασης» των διχασμών που προκάλεσαν τον πόλεμο και ταυτόχρονα θα επισημάνει τις απρόβλεπτες συνέπειες του πολέμου υπό το πρίσμα της σύγκρουσης που απειλεί να ξεσπάσει όχι μακριά από την περιοχή.

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαλέξεις σχεδιάζονται τους επόμενους μήνες, με πρώτη την εκδήλωση μνήμης στο οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου Ζάλε της Λιουμπλιάνας, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ.

«Η πορεία της Ειρήνης από τις Άλπεις έως την Αδριατική» κατά μήκος του αιματηρού μετώπου Ισόνζο (1915-1917) θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Την έναρξή της θα κηρύξουν οι πρόεδροι της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Το 2016, η κεντρική εκδήλωση θα διοργανωθεί τον Ιούλιο στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο όρος Βρσιτς, το οποίο διέσχισαν Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου το 1916 και τον Ιούνιο του 1917 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πόλη Κόμπαριντ στο μέτωπο Ισόνζο.

Η τελική κεντρική συμβολική κίνηση το 2018 θα είναι η υπογραφή εγγράφου, με τίτλο «Ευρωπαϊκή δέσμευση για την ειρήνη», την οποία θα κληθούν να στηρίξουν οι βουλευτές της Σλοβενικής Βουλής, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.