Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Φόλκερ Κάουντερ, επέκρινε σήμερα τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς για τις δηλώσεις του ότι η Γαλλία θα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι θα υποστηρίξει μια επαναδιαπραγμάτευση της προθεσμίας για το 2015 που έχει δοθεί στην Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμά της βάσει του ορίου του 3% που θέτει η ΕΕ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μοιράζεται την εξουσία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, αλλά ευθυγραμμίζεται με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας.

Ο Κάουντερ σημείωσε σε δημόσια συζήτηση πως "είναι καιρός όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε υιοθετήσει ως νόμο".

Ο σύμμαχος της Μέρκελ υπογράμμισε επίσης ότι ο Σουλτς, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τον συντηρητικό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Λουξεμβούργου στην μάχη του για την προεδρία της Κομισιόν, φαίνεται "μάλλον χαλαρός με τέτοιους κανόνες και νόμους. Αυτό είναι το λάθος μήνυμα για την Γαλλία".

"Κάθε λάθος μήνυμα προς την Γαλλία για το ότι δεν χρειάζεται να μείνει προσηλωμένη στους κανόνες θα γίνει αντιληπτό στην Ελλάδα και αλλού", επισήμανε ο Κάουντερ.

Η Γαλλία έχει ιστορικό στην αθέτηση των δεσμεύσεών της για το έλλειμμα και η προοπτική μιας περαιτέρω καθυστέρησης, πέραν της περσινής αναβολής, μπορεί να ενοχλήσει την Μέρκελ, η οποία προασπίστηκε την θέσπιση του ευρωπαϊκού "δημοσιονομικού συμφώνου", το οποίο εγκαθιδρύει έναν χρυσό κανόνα δημοσιονομικής ισορροπίας.

ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο την Δευτέρα για να συζητήσουν τα οικονομικά σχέδια του νέου υπουργικού συμβουλίου του Παρισιού με επικεφαλής τον Μανουέλ Βαλς. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε εξάλλου χθες τα σχέδιά του σχετικά με την φορολογία και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Η Γερμανία μπορεί να δυσκολευτεί να δείξει περαιτέρω ευελιξία στην Γαλλία, ενώ έχει επιμείνει για σκληρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις σε κράτη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, στην οποία τα συνδικάτα πραγματοποιούν σήμερα απεργία κατά της λιτότητας, ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.