Το Κυπριακό, η οικονομική κατάσταση, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση, απόψε, του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικώς με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, έκανε λόγο για «αναγνωριστική εξέταση των θέσεων» των δύο πλευρών και διευκρίνισε, ότι δεν μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να μιλά για πρόοδο.

Τόνισε δε, ότι υπάρχει απόσταση και ότι οποιαδήποτε κατάληξη θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση, εάν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αισθάνθηκε να του ασκείται πίεση από το εξωτερικό προς την κατεύθυνση της λύσης, ο κύπριος υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι όλοι γνωρίζουν, ότι η λύση θα κριθεί ούτως ή άλλως σε δημοψήφισμα.

«Ο λαός έχει την υπερηφάνειά του και μπορεί να αντιδράσει αρνητικά, εάν αντιληφθεί πίεση έξωθεν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο για αλλεπάλληλες χαμένες ευκαιρίες και σημείωσε, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν αποτελεί πλέον μοχλό πίεσης, καθώς η Ευρώπη γνωρίζει καλά, εάν οι λαοί της επιθυμούν ή όχι κάτι τέτοιο - αντιθέτως, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, η ενέργεια αποτελεί πλέον σημαντικό πλεονέκτημα της Κύπρου, καθώς όλοι αναζητούν εναλλακτικές πηγές προέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο κύπριος πολιτικός δήλωσε, ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα το κύριο στήριγμα της Κύπρου και εκεί όπου μπορεί να δώσει συμπαράσταση, την δίνει - υπάρχουν εποχές που μπορεί περισσότερο και εποχές λιγότερο. Το ίδιο και η Κύπρος».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την πρόσφατη θετική αξιολόγηση της τρόικας και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται σχεδόν πλήρως, ενώ μίλησε και για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Τόνισε πάντως, ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή και προειδοποίησε να μην προεξοφληθεί η έξοδος από τον κίνδυνο, κάνοντας αναφορές στην υψηλή ανεργία και στην ύφεση, αλλά και στα θέματα ρευστότητας. Εκτίμησε δε ότι η Κύπρος θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του 2015 και στις αγορές πιθανότατα στο τέλος του ίδιου έτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε, ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων διαπιστώθηκε μεγάλη ταυτότητα απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της Κύπρου στις θέσεις υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και της διατήρησης καναλιών επικοινωνίας με την Μόσχα.

«Οποιαδήποτε μέτρα ελήφθησαν ή θα ληφθούν δεν μπορεί να είναι μέτρα με τα οποία θα τιμωρούμε τους εαυτούς μας», διευκρίνισε ωστόσο και αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία. «Η Κύπρος δεν μπορεί να καταβάλει ποσοστό τιμήματος μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογεί», τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε, ότι η Κύπρος είναι η πιο συνεπής από όλους σε τέτοια θέματα - όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ίδια, αλλά πχ και το θέμα του Κοσόβου.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο ο κ. Κασουλίδης είχε συναντήσεις με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας, με τον Γενικό Διευθυντή Εξωτερικής Πολιτικής και Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Καγκελαρίας Κρίστοφ Χόισγκεν και με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Καγκελαρία Νικολάους Μάγιερ-Λάντρουτ, ενώ απόψε θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κόνραντ Αντενάουερ», με θέμα την γεωπολιτική κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την θέση της Κύπρου.