Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Τετάρτη μία μαχητική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή Σίνα της Αιγύπτου, ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται για πολλαπλές επιθέσεις που έλαβαν χώρα από το 2012 και κόστισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. 

Η ισλαμική ομάδα Ανσάρ αλ Μπαίτ Μακντίς, η οποία συστάθηκε το 2011 μετά την αιγυπτιακή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η βομβιστική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2013 που είχε ως στόχο την αυτοκινητοπομπή του υπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, χωρίς ωστόσο αυτός να τραυματιστεί. 

Ο χαρακτηρισμός της ομάδας ως «τρομοκρατική» οργάνωση είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ των μελών αυτής, ενώ ανακοινώθηκε ότι αποτελεί έγκλημα η υποστήριξη ή οποιαδήποτε συναλλαγή με την ομάδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης σε οκτώ ακόμα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων της επίθεσης του Ιουλίου 2012 σε αγωγό φυσικού αερίου στη χερσόνησο Σινά καθώς και την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου τον Ιανουάριο του 2014. 

Η οργάνωση, γνωστή με την ονομασία ABM, θεωρείται επίσης υπεύθυνη για τη δολοφονία τον Ιανουάριο του επικεφαλής του τεχνικού γραφείου του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τον Φεβρουάριο φέρεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις κατά τουριστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Νοτιοκορεάτες και ο Αιγύπτιος οδηγός τους. 

Μαχητές έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013. 

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεργάζονται συχνά πραγματοποιώντας περιπολίες ασφάλειας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στη χερσόνησο του Σινά.