Οι αρχές του Περού πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κινήματος Movadef, το οποίο θεωρείται νόμιμη πτέρυγα της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και συνέλαβαν 23 ηγετικά της στελέχη για τρομοκρατία και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Περουβιανός πρόεδρος.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Μανουέλ Φαζάρντο Κραβέρο και Αλφρέντο Κρέσπολες, ιδρυτές του Κινήματος για την Αμνηστία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (Movadef) και δικηγόροι του ιστορικού ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά.

Συνελήφθη επίσης μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής της μουσικής των Άνδεων Ουόλτερ Ουμάλα, εξάδελφος του προέδρου. Ο πρόεδρος έσπευσε να επαναλάβει ότι «όσοι έχουν σχέση με τα εγκλήματα αυτά, θα συλληφθούν, ανεξαρτήτως του ονόματός τους».

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Λίμα και σε πέντε γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Movadef συγκροτείται κυρίως από μέλη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, τα οποία έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους και συγγενείς όσων παραμένουν ακόμη στη φυλακή και ζητεί «γενική αμνηστία για όλους, πολίτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, όσους μετείχαν στην ένοπλη σύγκρουση από το 1980 έως και το 2000», καθώς και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το 1980, οι μαοϊστές αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι άρχισαν αντάρτικο το οποίο γρήγορα μετατράπηκε σε σύρραξη που προκάλεσε το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Η σύλληψη του Γκουσμάν και η επιχείρηση καταστολής που άρχισε επί προεδρίας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000) αποδυνάμωσαν τη δομή του κινήματος «Φωτεινό Μονοπάτι», του οποίου 400 άνδρες συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα στο νότο, έχοντας συμμάχους τους τοπικούς εμπόρους ναρκωτικών.

TAGS