Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, η Βαλερί Τριερβελέρ, επενέβη για να βοηθήσει την πρώην σύζυγο ισχυρού μεξικανού πολιτικού τον οποίο κατηγορεί για την απαγωγή των δύο παιδιών τους, επιβάλλοντας την υπόθεση στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Μεξικό που έχει στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένη για την υποστήριξη της Βαλερί Τριερβελέρ, είναι πολύτιμη για μένα", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 η Μοντ Βερσινί, πρώην σύζυγος του Αρτούρο Μοντιέλ, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν τής επιτρέπει να δει τα παιδιά της.

"Η γαλλική διπλωματία πρέπει να αναλάβει δράση...Ας την βοηθήσουμε", έγραψε η Βαλερί Τριερβελέρ στον λογαριασμό της στο Twitter, την ώρα που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο Μεξικό, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

"Αγωνίζομαι κατά του πρώην συζύγου μου Αρτούρο Μοντιέλ, ο οποίος υπήρξε κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού, διαθέτει τεράστια εξουσία και είναι μέντορας του σημερινού προέδρου της χώρας", δήλωσε η Μοντ Βερσινί. "Εχει χαρακτηρισθεί από το Forbes ως ο έβδομος πλέον διεφθαρμένος άνθρωπος στη Λατινική Αμερική: δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί την επιρροή του, να εξαγοράσει δικαστές, δεν φοβάται τίποτε και αισθάνεται ότι βρίσκεται υπεράνω του νόμου".

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Βαλερί Τριερβελέρ "με βοήθησε πολύ, με δέχθηκε δύο φορές στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ηταν πολύ ευαισθητοποιημένη για την υπόθεση και τότε μού είχε πει ότι θα προσπαθούσε να συνοδεύσει τον Φρανσουά Ολάντ σε αυτήν την επίσκεψη στο Μεξικό".

"Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό το ταξίδι θα φέρει μία λύση για μένα και ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα μού φέρει πίσω τα παιδιά μου!", δήλωσε η Μοντ Βερσινί κατηγορώντας τους μεξικανούς δικαστές ότι τής στέρησαν το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά της. "Θεωρώ ότι τα δικαιώματά μου έχουν παραβιασθεί...ότι έχει παραβιασθεί σύμβαση της Χάγης...δεν πρόκειται πλέον για ιδιωτική υπόθεση".

"Πρόκειται για μία υπόθεση που γνωρίζουμε καλά και με την οποία ασχολούμαστε πολύ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γαλλική διπλωματική πηγή.

Για τη γαλλική προεδρία, η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Μεξικό έχει μεγάλη σημασία για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού της Γαλλίδας Φλοράνς Κασέ, η οποία παρέμεινε επί επτά χρόνια σε μεξικανική φυλακή κατηγορούμενη για απαγωγές.

Η επίσκεψη Ολάντ έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς πραγματοποιείται κατά την πεντηκοστή επέτειο της θριαμβευτικής επίσκεψης του στρατηγού ντε Γκολ στο Μεξικό και του περίφημου "marchemos la mano en la mano" (ας προχωρήσουμε χέρι με χέρι) που είχε απευθύνει στον μεξικανικό λαό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριζόλ Τουρέν, καθώς και από ομάδα γάλλων επιχειρηματιών.

Σήμερα, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να υπογράψουν περί τις τριάντα συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της αεροναυπηγικής, των υποδομών της ασφάλειας και της ενέργειας, σύμφωνα με τον μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.