Δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάσισε σήμερα να συνεχιστεί η δίκη του ακροδεξιού ηγέτη Γκέερτ Βίλντερς που κατηγορείται για υποκίνηση σε φυλετικό μίσος και διακρίσεις εναντίον των μουσουλμάνων, εξαιτίας του περιεχομένου ταινίας μικρού μήκους που έφτιαξε ο ίδιος.

"Η δίκη θα συνεχιστεί", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρσέλ φαν Οστεν. Το δικαστήριο έκρινε πως η εισαγγελία είναι ικανή να ασκήσει διώξεις εναντίον του Βίλντερς, αντίθετα με το τι υποστηρίζουν οι συνήγοροί του.

Ο Βίλντερς διώκεται γιατί στη μικρού μήκους ταινία με τίτλο "Φίτνα" που ετοίμασε ζητεί την απαγόρευση της πώλησης και της ανάγνωσης του κορανίου, το οποίο συγκρίνει με το βιβλίο "Ο Αγώνας μου" του Χίτλερ.

Η υπεράσπιση του Βίλντερς ισχυρίστηκε στις 14 Μαρτίου ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο Βίλντερς δεν διαπράχθηκαν στο Άμστερνταμ, αφού η ταινία "Φίτνα" διανεμήθηκε από αμερικανούς σέρβερς.

"Η ταινία, σύμφωνα με το περιεχόμενο της και επειδή έχει ολλανδικούς υπότιτλους προορίζεται για το ολλανδικό κοινό", αντέταξε ο δικαστής φαν Οστεν.

Η δίκη του αρχηγού του Κόμματος της Ελευθερίας, τρίτου στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, άρχισε στις 4 Οκτωβρίου, αλλά διακόπηκε στις 22 του ίδιου μήνα όταν οι συνήγοροι του Βίλντερς αμφισβήτησαν την αμεροληψία των δικαστών.