Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ψήφισε σήμερα στο Στρασβούργο μια πρόταση που προβλέπει ότι θα ανασταλεί ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου των 18 Ρώσων που είναι μέλη της, ως ένα τιμωρητικό μέτρο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΚΣΣΕ υιοθέτησε μια σχετική απόφαση με 145 ψήφους υπέρ εκ των παρόντων μελών της, έναντι 21 κατά και 22 αποχών. Οι Ρώσοι βουλευτές απείχαν από τον διάλογο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας μια διαδικασία-«φάρσα».

Για να δείξει «την καταδίκη και την αποδοκιμασία της για τις δολοπλοκίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας», η Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά και το δικαίωμά της να εκπροσωπείται σε διάφορες σημαντικές συνεδριάσεις της ΚΣΣΕ, καθώς και το δικαίωμά της να συμμετέχει σε αποστολές παρατηρητών σε εκλογές.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας αυτής ο επικεφαλής της 18μελούς ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Αλεξέι Πουσκόφ, απείλησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αντιπροσωπεία του θα εγκαταλείψει την ΚΣΣΕ, όπου πλέον η παρουσία της δεν θα έχει «κανένα νόημα». Ανακοίνωσε επίσης ότι η απόφαση για το ζήτημα αυτό πρόκειται να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ΚΣΣΕ —η οποία στερείται νομοθετικής εξουσίας και έχει σκοπό να ευνοεί τον διάλογο, ειδικά για ζητήματα που άπτονται της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων— εδρεύει στο Στρασβούργο και σε αυτή συμμετέχουν 318 κοινοβουλευτικοί από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανάμεσά τους μετρά 18 Ρώσους και 12 Ουκρανούς.

Η Ρωσία είχε ήδη διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί καμιά κύρωση από την ΚΣΣΕ χωρίς να αντιδράσει.

Η Ρωσία εξάλλου είχε ήδη υποστεί μια παρόμοια αναστολή του δικαιώματος των αντιπροσώπων της στο θεσμό να ψηφίζουν το 2000, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξαπολύσει τον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία.