Η κυβέρνηση της Γεωργίας σκοπεύει να υπογράψει, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μάγια Παντζικίντζε από το Βερολίνο.

"Διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ότι η Γεωργία (...) θα υπογράψει το αργότερο τον Ιούνιο τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ", είπε η Παντζικίντζε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η συμφωνία αυτή είχε ήδη εγκριθεί στη σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης τον περασμένο Νοέμβριο στο Βίλνιους, ταυτόχρονα με εκείνην του Μόλδοβα. Ωστόσο, η επισημοποίησή της επισκιάστηκε από τη στροφή 180 μοιρών που έκανε τότε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία και όχι τις Βρυξέλλες.

Ο Σταϊνμάγερ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ουκρανική κρίση, "μια από τις σοβαρότερες που έχουμε ζήσει στην Ευρώπη" όπως είπε, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας.

Η Παντζικίντζε ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σταϊνμάγερ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα τη Γεωργία. "Ελπίζω να σας υποδεχτώ με τον ίδιο τρόπο σε δέκα ημέρες στο Τμπιλίσι", του είπε. Ο Γερμανός υπουργός και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς σκόπευαν να επισκεφθούν μαζί στις αρχές Μαρτίου τη Γεωργία και τον Μόλδοβα αλλά το ταξίδι αυτό αναβλήθηκε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.