Η Αυστραλία είναι ανοιχτή για business". Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, και στην Κίνα, επικεφαλής της πολυπληθέστερης αυστραλιανής επιστολής που έχει επισκεφθεί ποτέ το εξωτερικό. 

Ο κ. 'Αμποτ βρίσκεται στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία (επισκέφθηκε διαδοχικά Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα) επικεφαλής μιας αποστολής 700 επιχειρηματιών (ανάμεσά τους και τρεις δισεκατομμυριούχοι), πέντε πολιτειακών πρωθυπουργών κ.α. 

Η αποστολή έχει χαρακτηριστεί ως «εθνική Αυστραλίας» (team Australia) και ο Αυστραλός πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου έχοντας ήδη υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με Ιαπωνία και Κορέα. 

Μιλώντας στο συνέδριο Boao στη Σαγκάη ο Αυστραλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας του συνέβαλε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Κίνας. 

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με θαυμασμό την πρόοδο της Κίνας όπου εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε μια γενιά από χαμηλόμισθοι πέρασαν στη μεσαία τάξη» είπε και πρόσθεσε πως «η Αυστραλία λόγω του μεγέθους της μπορεί να είναι πολύτιμος εταίρος της Κίνας αλλά όχι καθοριστικός». 

«Η αποστολή μας βρίσκεται εδώ γιατί και η Αυστραλία θέλει να συμμετέχει στην δημιουργία του αιώνα της Ασίας» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.