Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη σήμερα στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική περιφέρεια της χώρας, σε μια προσπάθεια για εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τους οποίους το Κίεβο απειλεί να απομακρύνει δια της βίας.

Ο Γιατσενιούκ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ τους ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης.

Κανένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών που έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία δεν ήταν παρών. Ο Αχμέτοφ, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ των αρχών και των αυτονομιστών ακτιβιστών.

Ο Γιατσενιούκ δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε, η οποία ήταν ανοικτή για τον Τύπο, να "ισορροπήσει τις εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών" και να μην αγγίξει τους νόμους που καθιστούν άλλες γλώσσες, εκτός της ουκρανικής, και κυρίως τη ρωσική, επίσημες γλώσσες της χώρας.

"Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως", δεσμεύτηκε ο Γιατσενιούκ.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου του Κιέβου μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων. Ο μεταβατικός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση αυτή, αλλά η ψήφιση είχε οξύνει τα πνεύματα, κυρίως στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Εξάλλου οι αυτονομιστές, που έχουν την υποστήριξη σε αυτό της Μόσχας, ζητούν "ομοσπονδιοποίηση" του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που απορρίπτει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία διακρίνει σε αυτό μια μελλοντική διάσπαση της χώρας.