Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έφτασε πριν λίγο αεροπορικώς στο νησί της Λαμπεντούζα,για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των βορειοαφρικανών μεταναστών.

Σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων στην Λαμπεντούζα, έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 8.000 βορειοαφρικανοί λαθρομετανάστες και οι συνθήκες υγιεινής έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια επιφυλακής .

Η απάντηση του Μπερλουσκόνι ήρθε λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο ιταλικό νησί και ήταν καταλυτική καθώς δήλωσε ότι "το πολύ μέσα στις επόμενες εξήντα ώρες η Λαμπεντούζα θα κατοικείται και πάλι μόνο από ντόπιους".

Επισφράγισμα των δεσμεύσεων του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν η αποκάλυψη ότι αγόρασε σπίτι στην τοποθεσία Κάλα Φραντσέζε, της Λαμπέντουζα, καθώς όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η κίνησή του αυτή έγινε "για να εγγυηθεί προσωπικά ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα μείνουν μόνο στα χαρτιά".

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι "το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προταθεί η Λαμπεντούζα ως υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης", ενώ, σχετικά με το οικονομικό μέλλον των κατοίκων , τους διαβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση της Ρώμης θα εγκρίνει ειδικές φοροελαφρύνσεις, ώστε να αποζημιωθούν για τα όσα πέρασαν".

Επίσης σχετικά με την μεταφορά των μεταναστών προς άλλα κέντρα φιλοξενίας της Ιταλίας, ο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι επιστρατεύθηκαν επτά μεγάλα εμπορικά πλοία "από χθες το βράδυ.

 Τα δύο πρώτα πλοία που θα μεταφέρουν μετανάστες, κυρίως Τυνήσιους, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στη Λαμπεντούζα έφτασαν σήμερα στο μικρό αυτό νησί ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία.

Άλλα τρία πλοία αναμένονται μέσα στην ημέρα για τη μεταφορά όλων των μεταναστών, συνολικά 6.000, σε κέντρα υποδοχής στη Σικελία και την υπόλοιπη Ιταλία, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της χώρας για να δώσει ένα τέλος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί. Σήμερα το πρωί συνεχίζεται η απογραφή των μεταναστών από τους αστυνομικούς. Η διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη άρχισε χθες.

πό την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι στα τέλη Ιανουαρίου στην Τυνησία, περισσότεροι από 18.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα, έναντι 4.000 όλο το 2010.

Η συγκατοίκηση των 6.000 μεταναστών με τους 5.000 κατοίκους του νησιού είναι "απολύτως ανυπόφορη" δήλωσε η εκπρόσωπος στην Ιταλία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Λάουρα Μπολντρίνι.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα 5.000 κατοίκους να ζουν με 6.000 μετανάστες σε τέτοιες συνθήκες. Η κατάσταση είναι τεταμένη, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο", τόνισε η ίδια.

Ορισμένοι, όπως η Λάουρα Μπολντρίνι κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση ότι "δημιούργησε ένα αδιέξοδο στο νησί. "Στην αρχή, οι νέοι μετανάστες που έφταναν παρέμεναν επί 48 ώρες και μετά μεταφέρονταν άλλού. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό", τόνισε η ίδια.

Ο υπουργός Υγείας Φερούτσιο Φάτζιο παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική σε ό,τι αφορά την υγιεινή. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται στο σταθμό του λιμενικού υπάρχουν μόνο τρεις χημικές τουαλέτες.

Ένας από τους υγειονομικούς επιθεωρητές που κλήθηκαν εσπευσμένα στο νησί, ο Τούλιο Πρεστιλέο, είπε ότι η Λαμπεντούζα πρέπει να "αδειάσει" αμέσως, αλλιώς η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.