Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του στην μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Εξάλλου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του, η οποία κατηγορείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» για να δημιουργήσουν «χάος» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας, δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» σε αυτό το τμήμα της γειτονικής χώρας.

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η αναμέτρηση ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Κιέβου συνεχιζόταν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία παρά την προσφορά χορήγησης αμνηστίας από μέρους της φιλοδυτικής μεταβατικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» στην ανατολική Ουκρανία για να προκαλέσουν «χάος» και να δοθεί ένα «πρόσχημα» στη Μόσχα για να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση, όπως είχε συμβεί στην Κριμαία. Κατήγγειλε μια «αθέμιτη και παράνομη προσπάθεια από μέρους της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος και να δημιουργήσει μια ακόμη κρίση».