Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι ηγέτες των ευρωκοινοβουλευτικών πολιτικών ομάδων συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, για να συζητήσουν τις πρακτικές διευθετήσεις για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η μεγάλη πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων», ανέφερε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί μεταξύ των επίσημων υποψηφίων.

Η πλειονότητα των ηγετών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την υποβολή προτάσεων σχετικά με το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτή είναι πλέον η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ προηγουμένως, μόνο τρεις πολιτικές ομάδες είχαν υποστηρίξει σε κοινή δήλωση την έναρξη επίσημων διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο.