Στον εντοπισμό και στη σύλληψη 11 φυγόδικων του Ηνωμένου Βασιλείου που φέρεται να κρύβονται στην Κύπρο στοχεύει η δεύτερη εκστρατεία της «Επιχείρησης Ζυγός»(Operation Zygos) η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Mathew Kidd και του Υπαρχηγού Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ξεκίνησε σήμερα η καταδίωξη ορισμένων από τους πιο περιζήτητους φυγόδικους του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την καθοδήγηση του αγγλικού κοινωφελούς ιδρύματος Crimestoppers, το οποίο μάχεται για την πάταξη του εγκλήματος και της Εθνικής Αντεγκληματικής Υπηρεσίας(National Crime Agency – NCA) και τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών της Κύπρου.

Η δεύτερη εκστρατεία της «Επιχείρησης Ζυγός» προβάλλει έξι νέες εκκλήσεις για φυγόδικους, καθώς και τις πέντε εκκλήσεις για τους υπόπτους από την πρώτη εκστρατεία το 2012, οι οποίο ακόμα διαφεύγουν.

Βιασμός, διακίνηση ηρωίνης και ίδρυση εικονικών πρακτορείων ταξιδιών τα οποία εξαπάτησαν περίπου 20.000 άτομα, μέσω της δόλιας προσέλκυσης πελατών με μειωμένες τιμές διακοπών, είναι μερικά από τα εγκλήματα για τα οποία καταζητούνται από τις αρχές επιβολής νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο οι 11 φυγόδικοι. Άλλα φερόμενα εγκλήματα περιλαμβάνουν απάτες στοιχημάτων σε ιπποδρομίες και διάφορες μορφές απάτης για προκαταβολή αμοιβής σε σχέση με την αναπαραγωγή καθαρόαιμων αλόγων ιπποδρομίας.

Οι 11 καταζητούμενοι είναι οι: Τζέφρι Μπλουρ (βρετανικής εθνικότητας), Ρίτσαρντ Αρντολίνο (βρετανικής εθνικότητας) , Οσμάν Αϊντενίζ (κυπριακής εθνικότητας), Οζγκούρ Ντεμίρ (τουρκικής εθνικότητας), Ερσίν Μουσταφά (βρετανικής εθνικότητας), Χρηστάκης Φιλίππου (βρετανικής εθνικότητας), Χασάν Ακαρσάι (κυπριακής εθνικότητας) , Τιμούρ Μεχμέτ (βρετανικής εθνικότητας) , Κώστας Σαμψών (κυπριακής εθνικότητας) , Μεχμέτ Σαλίχ (κυπριακής εθνικότητας) και Μάρτιν Έβανς (βρετανικής εθνικότητας).

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, μετά την πρώτη έκκληση της «Επιχείρησης Ζυγός» το 2012, συνελήφθησαν τέσσερα από τα εννέα άτομα που καταζητούνταν, εκ των οποίων ο πρώτος εντός μόλις 48 ωρών από την έναρξη της εκστρατείας, όταν εντοπίστηκε ένας άνδρας που καταζητείτο για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκου.