Ο τομέας της οινοπαραγωγής αποτελεί για το Υπουργείο και κατ’ επέκταση για την Κυβέρνηση έναν από τους σημαντικούς κλάδους προτεραιότητας, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί ο καταρτισμός ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση του κυπριακού οίνου, αλλά ταυτόχρονα και για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας. Επίσης, έχει αποφασιστεί ότι ο Παγκύπριος Διαγωνισμός για τον κυπριακό οίνο θα διεξαχθεί φέτος στη Λεμεσό, με συνδιοργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Συνδέσμου Οινοποιών και του Δήμου Λεμεσού, το διάστημα 4 με 7 Ιουνίου 2014. 

Συμφωνήθηκε, παράλληλα ότι θα διεξάγονται τακτικές συναντήσεις μεταξύ του Συνδέσμου, του Τμήματος Γεωργίας και άλλων εμπλεκομένων φορέων ούτως ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός όλων των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πολύ σημαντικού τομέα της οινικής παραγωγής.

Ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι η προώθηση του οίνου και της αμπελοκαλλιέργειας πρέπει να τεθεί πλέον σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με δράσεις και χρονοδιαγράμματα. Το επόμενο διάστημα, είπε, θα υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό, σημείωσε.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε τόσο την αμπελουργία όσο και την οινοπαραγωγή και κατ’ επέκταση την οικονομία της Κύπρου. Υπάρχουν πολλά προγράμματα της ΕΕ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον τομέα αυτό και μόνο μέσα από ένα στοχευμένο προγραμματισμό μπορούμε να αντλήσουμε και να διαθέσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους πόρους», κατέληξε ο κ. Κουγιάλης.