Το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει άλλο πρόσωπο ως πρεσβευτή στον ΟΗΕ, μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να χορηγήσει θεώρηση εισόδου (βίζα) στον Χαμίντ Αμπουταλεμπί εξαιτίας του ρόλου που φέρεται ότι είχε στη σύλληψη ομήρων το 1979 στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

"Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε άλλη επιλογή", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακσί προς το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι οι ΗΠΑ "δεν θα χορηγήσουν θεώρηση εισόδου στον κ. Αμπουταλεμπί" λόγω του ρόλου που φέρεται ότι είχε διαδραματίσει στη σύλληψη ομήρων του 1979.

Οι ΗΠΑ είναι κατ' αρχήν υποχρεωμένες να χορηγούν θεωρήσεις εισόδου στους διπλωμάτες του ΟΗΕ, αλλά εξαιρέσεις είναι δυνατόν να γίνουν.

Ο Αρασκί διευκρίνισε πως ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα προσφύγει "στους νομικούς μηχανισμούς του ΟΗΕ" εναντίον αυτής της άρνησης χορήγησης θεώρησης εισόδου.

Πρώην πρεσβευτής στην ΕΕ, την Αυστραλία και την Ιταλία, ο Αμπουταλεμπί υποστηρίζει πως δεν είχε συμμετάσχει στη σύλληψη ομήρων το Νοέμβριο του 1979, όταν φοιτητές οι οποίοι είχαν εκδιώξει τον σάχη που υποστήριζε τους Δυτικούς, κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία.

Ο ίδιος λέει πως είχε εργασθεί αποκλειστικά ως διερμηνέας κατά την απελευθέρωση 13 γυναικών και Αφροαμερικανών. Τα 52 πρόσωπα που παρέμειναν αιχμάλωτα στην πρεσβεία κρατήθηκαν στη συνέχεια για 444 ημέρες.

Ο αμερικανός δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την ικανοποίησή του για την απόφαση του Λευκού Οίκου. "Ο διορισμός αυτός θα ήταν ένα χαστούκι, όχι μόνο για τους ομήρους του 1979, αλλά και για όλους τους Αμερικανούς θύματα της τρομοκρατίας". "Το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει αυτά τα παιγνιδάκια", πρόσθεσε.