Μυστήριο παραμένει μια κλήση που πραγματοποιήθηκε από το κινητό τηλέφωνο του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου της Malaysia Airlines μετά την απογραμμάτιστη στροφή 180 μοιρών που έκανε το αεροσκάφος και πριν χαθεί η επαφή του με τους δορυφόρους και τα ραντάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "New Straits Times", πηγές δήλωσαν πως το Boeing 777 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος ώστε να πιάσει τηλεφωνικό σήμα ένας πύργος τηλεπικοινωνιών στο βόρεια πολιτεία Πενάνγκ.

Ερευνητές αναφέρουν ότι η κλήση προερχόταν από το τηλέφωνο που ανήκει στον 27χρονο συγκυβερνήτη της πτήσης MH370.

«Ο πύργος τηλεπικοινωνιών έπιασε την κλήση που εκείνος προσπαθούσε να κάνει. Το γιατί η κλήση διακόπηκε, είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος απομακρυνόταν γρήγορα από τον πύργο και δεν βρισκόταν ακόμη υπό την κάλυψη του επόμενου», φέρεται να δήλωσε πηγή στην εφημερίδα.

Ωστόσο άλλες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα "New Straits Times" πως το τηλέφωνο του Φαρίκ είχε "αποσυνδεθεί" πριν απογειωθεί το αεροπλάνο.

"Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το τηλέφωνο τίθεται εκτός λειτουργίας. Σε κάποιο σημείο πάντως, όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα ανάμεσα στο Ιγκάρι και το σημείο κοντά στην Πενάνγκ, η γραμμή 'επανασυνδέθηκε. Μια 'επανασύνδεση' δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε κλήση. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το τηλέφωνο τέθηκε και πάλι σε λειτουργία", αναφέρεται.

Να σημειωθεί ότι ο συγκυβερνήτης είχε πολύ στενή σχέση με τη μητέρα του, είπε ένας εξάδελφός του στην εφημερίδα.

"Αν ο Φαρίκ μπορούσε να κάνει ένα τηλεφώνημα πριν εξαφανισθεί το αεροπλάνο, θα το έκανε σ' εκείνη", δήλωσε ο 18χρονος Νουρσιαφικάχ Καμαρουντίν.

Από την άλλη πλευρά, πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν στο μεταξύ σήμερα την έρευνές τους για τα συντρίμμια του Boeing 777 στο νότιο τμήμα του Ινδικου Ωκεανού, αλλά ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προειδοποίησε πως θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη.

"Το να επιχειρείται να εντοπισθεί κάτι 4,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων από τις ακτές αποτελεί ένα τεράστιο, τεράστιο έργο και είναι πιθανό να χρειασθεί να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμη", δήλωσε σήμερα ο Άμποτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.