Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα και στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον ομόλογό του, Ξι Τζίνπίνγκ, φαίνεται να έχει επιτύχει την επιτάχυνση της σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός που θα επιφέρει εντυπωσιακές αλλαγές στον τομέα ξένων επενδύσεων της Αυστραλίας.

Απώτερος στόχος του Άμποτ φέρεται να είναι η δημιουργία στενότερων δεσμών με την ανατέλλουσα υπερδύναμη της υφηλίου.

Σε ένδειξη, μάλιστα, εμπιστοσύνης και εμφανούς πρόθεσης να τελεσφορήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη γείτονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20- να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

Μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, ο Τόνι Άμποτ, θίγοντας το θέμα της εθνικής άμυνας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Κίνα, πρότεινε, δε, σχέδια ισχυρότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Αυτό συνέβη, να σημειωθεί, μετά τη σύσφιξη σχέσεων με την Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Στο ίδιο θετικό πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε 1.800 κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες στη Σαγκάη, ότι η ραγδαία εξέλιξη της Κίνας θα είναι προσοδοφόρα για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής οικονομίας η οποία ήδη εισπράττει $60 δις ετησίως από κινέζικες επενδύσεις.

Εντυπωσιακή υπήρξε η παρουσία του Αυστραλού πρωθυπουργού στην Κίνα, δεδομένου ότι ηγείτο πέντε πολιτειακών πρωθυπουργών και άνω των 700 διευθυντών κορυφαίων εταιριών, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών της Westpac, ANZ Bank, Maquarie Group, Woodside, Rio Tinto και Santos.

Ο υπουργός Εμπορίου, Άντριου Ρόμπ, διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του (του Συνασπισμού), ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς των ξένων επενδύσεων αναφορικά με τη γεωργική γη, στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνάψει η Αυστραλία με την Κίνα.

Ο ίδιος, να σημειωθεί, ήταν ηγετικό στέλεχος της συνοδείας του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κίνα και έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.