Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια.

Ήδη ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει σκληρά μέτρα στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει τον ερχόμενο μήνα με στόχο να περιορίσει τα ελλείμματα και να θέσει τις βάσεις για να γίνει πλεονασματικός μετά από μερικά χρόνια. Ένα από τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 η κυβέρνηση του Εργατικού κόμματος αποφάσισε να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 67. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2017 έως το 2023. Τώρα η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το όριο αυτό στα 70 χρόνια.

Παράλληλα θα λάβει μέτρα ώστε οι συντάξεις να μην αυξάνονται ανάλογα με τις αυξήσεις των μισθών, αλλά ανάλογα με το κόστος ζωής.

«Πρέπει να λάβουμε τώρα μέτρα γιατί σε δέκα χρόνια ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε τα φάρμακα των παιδιών μας» είπε ο κ. Χόκι. «Αν δεν κάνουμε αλλαγές τώρα, το 2030 το κόστος για τις συντάξεις γήρατος και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ηλικιωμένων θα ανέλθει στα 93 δισεκατομμύρια δολάρια» είπε ο κ. Χόκι σε φόρουμ του G20.

Την άποψη αυτή την επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιτς Φίφιλεντ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει τρόπος πληρωμής των συντάξεων διαφορετικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό για τους ηλικιωμένους.

«Θα παραμείνουν ενεργοί πολίτες μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και αυτό θα είναι θετικό για τους ίδιους και την Αυστραλία», είπε χαρακτηριστικά.