Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, κάνοντας λόγο για συνομωσία εις βάρος της χώρας του.

Αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια, ο Άσαντ υποστήριξε ότι τα πρόσφατα γεγονότα "απέδειξαν" την ενότητα του συριακού λαού, τονίζοντας ότι η Συρία δεν είναι απομονωμένη από τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου. "Ανήκω στο λαό της Συρίας και όποιος ανήκει σε αυτόν, μπορεί να έχει ψηλά το κεφάλι" τόνισε.

"Ξέρω ότι οι Σύροι περιμένουν αυτό το διάγγελμα από την περασμένη εβδομάδα, όμως ήθελα να περιμένω για να έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης για να αποφύγω τις συναισθηματικές δηλώσεις που μπορεί να κατεύναζαν τα πνεύματα αλλά δεν θα είχαν απτό αποτέλεσμα, σε μια στιγμή που οι εχθροί μας βάζουν στο στόχαστρο τη Συρία", είπε.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, στις 15 Μαρτίου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου, τον οποίο υποδέχτηκαν με το σύνθημα "Μόνο ο Θεός, ο Μπασάρ και η Συρία".

Μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν φωνάζοντας "Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Μπασάρ".