Ένας γενειοφόρος άντρας ηλικίας περίπου 70 ετών πυροβόλησε και σκότωσε τρία άτομα σε ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και σε ένα εβραϊκό γηροκομείο στο Κάνσας προτού συλληφθεί, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του προαστίου Όβερλαντ Παρκ της πόλης του Κάνσας, Τζον Ντάγκλας.

Ο άνδρας ακούστηκε να φωνάζει « Χάιλ Χίτλερ» κατά τη σύλληψή του σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες και το κίνητρο για τις δολοφονίες. 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να χαρακτηρίσουμε το είδος του εγκλήματος» είπε ο Ντάγκλας κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για μια αντισημιτική πράξη. «Προφανώς όμως με μια τέτοια πράξη βίας κατά δύο εβραϊκών κέντρων, τίθεται αυτό το ερώτημα» συμπλήρωσε ο αστυνομικός διευθυντής. 

Το περιστατικό ένοπλης βίας συνέβη περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (2100 ώρας Ελλάδας της Κυριακής ) στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο του Greater Kansas City , όπου ο ύποπτος , ένας γενειοφόρος λευκός άνδρας που « δεν είναι από το Κάνσας », όπως ανέφερε η αστυνομία, πυροβόλησε αρχικά δύο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός εφήβου στο πάρκινγκ του εβραϊκού κέντρου. Το ένα από τα θύματα πέθανε επί τόπου και το άλλο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. 

Σύμφωνα με το ραβίνο Μαντλ Χέρμπετ, εφημέριο της συναγωγής στο Όβερλαντ Παρκ ο άντρας πριν ανοίξει πυρ ρώτησε αν οι άνθρωποι στο πάρκινγκ ήταν Εβραίοι. Ο ύποπτος στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας κοντά από το σημείο του διπλού φονικού, στην περιοχή Βίλατζ Σαλόμ, όπου σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι γνώριζε τα θύματα», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής οι άντρες του οποίου συνέλαβαν τον ύποπτο δεκαπέντε λεπτά μετά τη δολοφονία και του τρίτου θύματος. 

Ο ύποπτος ήταν οπλισμένος με ένα κυνηγετικό όπλο , αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας πιθανολογεί ότι είχε μαζί του επίσης ένα πιστόλι και ένα τυφέκιο.