Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τους πολιτικούς ηγέτες με συγκεκριμένα μέτρα να αρχίσουν την επίλυση βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων κοινωνικο-οικονομικής φύσης.

Δεν πρόκειται μόνο για αιτήματα της ΕΕ, αλλά και των πολιτών, τα οποία διατυπώνονται στις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, δήλωσε στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ", η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Οι ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι δικαστικές και ανακριτικές αρχές, πρέπει να ακούσουν τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη φωνή των πολιτών και να αρχίσουν χωρίς αναβολή το έργο της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία διεξάγεται στο Λουξεμβούργο και ένα από τα θέματά της είναι η κατάσταση στη χώρα.

Η ΕΕ από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναμένει ισχυρή και αποφασιστική μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επίλυση των άλλων ζητημάτων, για τα οποία, μέσω διαμαρτυριών, προειδοποίησαν εκτός από την ευρωπαϊκή κοινότητα και οι πολίτες της χώρας.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει σε αυτά τα μέτρα, είπε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, η οποία τόνισε ότι από τη Βοσνία, κυρίως μετά τις εκλογές, αναμένει συνέχιση του έργου σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένει να υιοθετήσουν συμπεράσματα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με το μήνυμα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη με στοχευμένα οικονομικά και άλλα μέτρα να στηρίξει την καλύτερη διαχείριση της οικονομίας και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη της οικονομίας.