«Τουρκία: Ανησυχίες για τους περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe στο οποίο επισημαίνεται ότι σε συνάντηση στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 10η Απριλίου, το Συμβούλιο νομικών υποθέσεων της επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Διαδικτύου που παρέχονται από την Google.

Συγκεκριμένα τις χαρακτήρισε «σαφείς παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Η επιτροπή επαίνεσε την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας που αποφάνθηκε ότι οι περιορισμοί είναι αντισυνταγματικοί. Εξέφρασε επίσης, την ανησυχία της για την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της χρονιάς, κρίνοντας ότι η υπερβολική χρήση βίας και η ατιμωρησία για εκείνους που κατέφυγαν σε αυτή είναι ασύμβατες με το σύνταγμα, ενώ σημείωσε ότι οι νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν κατά των διαδηλωτών στηρίχθηκαν στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία που είναι πάρα πολύ ασαφής στη διατύπωσή της και το πεδίο εφαρμογής της.

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η θέση σε κίνδυνο της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος στην Τουρκία, με την πίεση που ασκείται σε δικαστές, εισαγγελείς και αξιωματούχους της αστυνομίας που εκφράζουν ανησυχίες για διαφθορά από κορυφαίους πολιτικούς.