Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα ο Πιστόριους έδειχνε σε ένταση και καθώς πλησίαζε στην είσοδο του δικαστηρίου στην πρωτεύουσα Πρετόρια κοίταζε επίμονα τα πόδια του περνώντας ανάμεσα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ στρίμωξε τον 27χρονο αθλητή τονίζοντας τις αντιφάσεις της κατάθεσής του και τον κατηγόρησε επανειλημμένως ότι ψεύδεται.

Ο Πιστόριους λύγισε ξανά σήμερα μπροστά στις πιέσεις του εισαγγελέα, που του ζήτησε να επαναλάβει τα λόγια που είπε την ώρα που κατευθυνόταν με το όπλο στο χέρι προς το μπάνιο όπου σκότωσε τη Ρίβα το μοιραίο βράδυ.

«Φώναξα “βγες από το σπίτι μου”», είπε με τρεμάμενη φωνή ο Πιστόριους.

Όταν μάλιστα κλήθηκε να πει ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ένιωσε ότι έπρεπε να αμυνθεί εκείνο το βράδυ, ο αθλητής είπε ότι  άκουσε ένα θόρυβο, πως δεν είχε χρόνο να αναλύσει την κατάσταση και ότι πυροβόλησε από φόβο.

«Ήξερες τι έκανες, πυροβόλησες εναντίον της Ρίβα», είπε ο Νελ και ο Πιστόριους απάντησε με δάκρυα στα μάτια: «Δεν πυροβόλησα τη Ρίβα».

«Κατηγορώ τον εαυτό μου που πήρα τη ζωή της Ρίβα», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πυροβόλησε κατευθείαν προς το μέρος της και με σκοπό να την σκοτώσει, επιμένοντας ότι πίστευε πως επρόκειτο για έναν ληστή που είχε μπει στο σπίτι του.

Ο Νελ τον κατηγόρησε στο σημείο αυτό ότι λέει ψέματα καθώς όπως δήλωσε στο δικαστήριο, η Ρίβα στεκόταν προς την πόρτα και του μιλούσε όταν εκείνος την πυροβόλησε στο γοφό.

Στη συνέχεια ο Νελ είπε στον Πιστόριους ότι τα δάκρυά του δεν οφείλονται στην θλίψη και τον πόνο που νιώθει για τον χαμό της Ρίβα αλλά πώς το κάνει γιατί μπερδεύει την κατάθεσή του.

Πάντως, παρά το άσχημο για τον Πιστόριους κλίμα μέσα στη δικαστική αίθουσα, έξω από το δικαστήριο μία ομάδα από θαυμαστές του τον περίμεναν κρατώντας άσπρα μπαλόνια που έγραφαν το όνομά του και όταν εκείνος μπήκε στο κτίριο του φώναξαν «Σ'αγαπάμε».

Η δίκη εισήλθε σήμερα στην 22η ημέρα της και αναμένεται να συνεχιστεί τον Μάιο.