Η πυρηνική απειλή που εμφανίστηκε στην Ιαπωνία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όμως έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έρχεται να αντικρούσει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα πυρηνικά εργοστάσια παραμένουν ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Smith School of Enterprise and the Environment (SSEE) του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να επιτρέψει την καθυστέρηση κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Η κατασκευή νέων αντιδραστήρων, μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια στερλίνες, εάν πραγματοποιηθεί γρήγορα, ώστε να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Προσθέτουν, επίσης, ότι η ευκαιρία μπορεί να χαθεί, αν οι φόβοι για την πυρηνική ασφάλεια οδηγήσουν σε καθυστέρηση της κατασκευής τους.

«Η αναγέννηση στην κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων δημιουργεί ένα πλαίσιο πλεονεκτημάτων για τη χρήση αυτών των αναλωθέντων καυσίμων ως καύσιμα για τις νέες μονάδες. Μετατρέποντάς το σε καύσιμο, αντισταθμίζουμε το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων που θα αναλάβουν οι Βρετανοί πολίτες. Πρόκειται για σημαντική αντιστάθμιση», τόνισε ο διευθυντής του SSEE και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, το διάστημα 2000-2007, Ντέιβιντ Κινγκ.

Επικεφαλής για την σύνταξη της έκθεσης, ήταν ο καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Γκρέγκ Μπάτλερ και διατυπώνει την εκτίμηση ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων, σε αντικατάσταση των ηλικίας πολλών δεκαετιών βρετανικών αντιδραστήρων, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικόμηση ποσού περίπου 10 δισ. στερλινών, χρησιμοποιώντας το αναλωθέν καύσιμο που, στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκευθεί με ασφάλεια.

Ο Ντέιβιντ Κινγκ υποστήριξε ότι η αντίδραση κατά της πυρηνικής ενέργειας που πυροδότησαν οι επιπτώσεις από το παλλιροϊκό κύμα στην Ιαπωνία μπορεί να βλάψει την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

«Όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν πέθανε από τη ραδιενέργεια, ενώ πέθαναν 15.000 άνθρωποι, εξαιτίας του παλλιροϊκού κύματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η λογική αντίδραση στην καταστροφή θα έπρεπε να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής από ακόμα πιο επικίνδυνα παλλιροϊκά κύματα.

«Ας δούμε τη συνολική εικόνα. Την ίδια εβδομάδα, πέθαναν 30 ανθρακωρύχοι. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που καίνε κάρβουνο είναι, ανά κιλοβατώρα, πάρα πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικές μονάδες. Υπάρχει ιστορικά πιο ασφαλής τρόπος από την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Η απάντηση είναι "όχι"», κατέληξε ο διευθυντής του SSEE.