Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αμερικανικό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ενέργειές της στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλο-ρώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις». 

Ο Ομπάμα μίλησε με τον Πούτιν κατόπιν ρωσικού αιτήματος τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, περιγράφοντας την επικοινωνία ως "ειλικρινή και άμεση". «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η διπλωματική οδός είναι ανοιχτή και είναι ο προτιμότερος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, αλλά ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν οδηγούν προς αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας , επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας. «Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία . Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. 

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών , της ενέργειας , των μετάλλων , των ορυχείων , της μηχανικής και της άμυνας. Ο Ομπάμα μίλησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κρίση, νωρίτερα τη Δευτέρα και εξήρε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» και τις προσπάθειες ενοποίησης της χώρας , ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ρωσία: Αβάσιμες πληροφορίες η εμπλοκή μας στις διαδηλώσεις

«Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ' όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, ώστε να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. 

Όπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, «σε απάντηση στην ανησυχία, που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για την δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες». 

«Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της», είπε κατά το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση οδών διπλωματικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία ενόψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Μ. Πέμπτη 17η Απριλίου, μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας.

Διαδηλώσεις στο Κίεβο 

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ στο Κίεβο για να απαιτήσουν να αναληφθεί σθεναρή δράση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και την έκδοση της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα στο Διαδίκτυο, οι διαδηλωτές, που ξεκίνησαν από τη Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας , εστία του κινήματος που ανέτρεψε τη φιλορωσική κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, σε μικρή απόσταση. 

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναξαν συνθήματα όπως «Αβάκοφ παραιτήσου», αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της μεταβατικής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στο Κίεβο, τον Αρσέν Αβάκοφ. 

Οι διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως να αναληφθεί πιο αποφασιστική δράση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ένοπλοι κι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πάνω από έξι μεγάλες πόλεις της ανατολικής —και κατά πλειονότητα ρωσόφωνης— Ουκρανίας, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ. 

Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο διεμήνυσε προχθές Κυριακή ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον των αυτονομιστών, αλλά δεν έχει καταγραφεί κάποια ενέργεια του στρατού έκτοτε. Αντιθέτως οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν χθες Δευτέρα το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα των δημοτικών αρχών σε άλλη μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, την Γκορλίβκα.