Αντάρτες έκλεισαν εντελώς ένα σημαντικό φράγμα στη Φαλούτζα, μια πόλη του Ιράκ η οποία έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών μαχητών από τις αρχές του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υδάτινων Πόρων, Μουχάναντ αλ Σαάντι. 

Οι αντάρτες, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί στο φράγμα εδώ και εβδομάδες, «έκλεισαν εντελώς το φράγμα από το πρωί της Κυριακής», δήλωσε ο υπουργός. Το φράγμα αυτό αποτελεί έναν σημαντικό πόρο για την υδροδότηση του κεντρικού και του νότιου Ιράκ

Η Φαλούτζα βρίσκεται από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2014 υπό τον έλεγχο μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και φυλών που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης, όπως και ορισμένες συνοικίες της κοντινής πόλης Ράμαντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ Άνμπαρ, που κατοικείται κυρίως από σουνίτες. 

Η διακοπή της λειτουργίας του φράγματος, η οποία σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Ιρακινών στερούνται το νερό, υπογραμμίζει την ανικανότητα των αρχών της χώρας να θέσουν τέλος στον κύκλο των βιαιοτήτων που σπαράσσουν όχι μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρη τη χώρα, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. 

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ με μια ανακοίνωση που εξέδωσε καταδίκασε τις «τρομοκρατικές ενέργειες εν εξελίξει» τις οποίες διαπράττουν μαχητές του ΙΚΙΛ, ιδίως το κλείσιμο του φράγματος. 

«Το να στοχοθετούνται φράγματα ή άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας σημαίνει να στοχοθετούνται οι αθώοι Ιρακινοί πολίτες (. . .). Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι Ιρακινοί υφίστανται διακοπές της υδροδότησης συνεπεία των ενεργειών του ΙΚΙΛ», προσέθεσε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. 

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς πάνω από 2.550 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα.
Χθες Δευτέρα 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλο το Ιράκ, ανάμεσά τους πέντε σε βομβαρδισμούς κοντά στη Βαγδάτη. 

Στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ ένας αστυνομικός δολοφονήθηκε στην Τικρίτ, ενώ ένοπλοι σκότωσαν έναν Κούρδο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, και έναν πολίτη στο Κιρκούκ. Στη Φαλούτζα, βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ πέντε μαχητές σκοτώθηκαν στη Ράμαντι. 

Η βία τροφοδοτείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη γειτονική Συρία αλλά και από την όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας, τα μέλη της οποίας θεωρούν ότι υφίστανται διακρίσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις αρχές, στις οποίες κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια οι σιίτες.

TAGS