Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στην Δημοκρατία του Μόλδοβα και την φιλορωσική περιοχή της Τρανσδνειστερίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, θα διεξαχθεί τον Μάιο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη στο Κισινάου Τζένιφερ Μπρους.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει συνομιλίες "5+2", με τη συμμετοχή του Μόλδοβα, της Τρανσδνειστερίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν με το καθεστώς του παρατηρητή.

Οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί για έξι χρόνια, επανελήφθησαν το 2011, ωστόσο ο νέος γύρος ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί τον Απρίλιο ματαιώθηκε εξαιτίας της εφαρμογής νόμου που έπληττε τη βιομηχανία της Τρανσδνειστερίας.

Επειτα από την ακύρωση του νόμου, αναμένεται η επανάληψη των συνομιλιών, δήλωσε η Τζένιφερ Μπρους, παραδεχόμενη ότι η κρίση στη γειτονική Ουκρανία αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας.

"Ομως θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές, καθώς και οι μεσολαβητές και οι παρατηρητές, επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών, είπε.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90 διένεξη χωρίζει την ρουμανόφωνη Δημοκρατία του Μόλδοβα και την ρωσόφωνη Τρανσδνειστερία, η οποία κήρυξε την απόσχισή της από τη χώρα το 1990.

Μία σύντομη σύρραξη έφερε αντιμέτωπες τις δύο πλευρές από τιο 1991 έως το 1992. Οι αυτονομιστές της Τρανσδνειστερίας είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας , η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ρώσους στρατιώτες στο έδαφός της, παρά την αντίδραση του Κισινάου.

Η Τρανσδνειστερία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η Δημοκρατία του Μόλδοβα επιδιώκει να υπογράψει εντός των προσεχών μηνών συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρός της Νικολάε Τιμόφτι εξέφρασε στο τέλος Μαρτίου την ανησυχία του για ενδεχόμενη επανάλψη του σεναρίου της Κριμαίας στην Τρανσδνειστερία, δεδομένης και της διατυπωμένης πρόθεσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να εγγυηθεί "με οποιοδήποτε τίμημα" την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.