Το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου απέρριψε ως ανεπίτρεπτες και αυθαίρετες τις εκτιμήσεις και τις θέσεις που διατυπώθηκαν σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας με αφορμή την επίσκεψη του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς στην Ουάσινγκτον.

"Όλα όσα ο πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου και στις επιλογές του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και δεν είχε αντιρωσικό τόνο" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η πεποίθηση ότι οι σχέσεις και η συνεργασία Μαυροβουνίου-Ρωσίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται στο πνεύμα της παράδοσης πολλών αιώνων και του κυρίαρχου δικαιώματος κάθε κράτους να αποφασίζει για την εσωτερική του ανάπτυξη και τις προτεραιότητές του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι οι εχθρικές δηλώσεις του κ. Τζουκάνοβιτς στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Ποντγκόριτσα συντάχθηκε με την απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία προκαλούν βαθιά απογοήτευση.

"Η Μόσχα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς στις ΗΠΑ. Από τους εκπροσώπους της ηγεσίας της Ποντγκόριτσας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ακούστηκαν εκκλήσεις το Μαυροβούνιο να γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό" ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο, στις εμφανίσεις του ο Μίλο Τζουκάνοβιτς επέτρεψε εχθρικές δηλώσεις για λογαριασμό της Ρωσίας, οι οποίες μαζί με το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο συντάχθηκε με την ΕΕ στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία προκαλούν βαθιά απογοήτευση.

"Τέτοιες δηλώσεις και κινήσεις είναι αντίθετες με την παραδοσιακή φιλία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών δύο χωρών" σημειώνεται στην ανακοίνωση.