Η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, δίνοντας πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις συνεργατών της,ενώ την ίδια περίοδο, το 2006, πραγματοποιούσε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας στην Ισπανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα θα κληθεί εντός της εβδομάδας να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για την αποκαλούμενη υπόθεσηΦαϊσάν”.

Η υπόθεση Φαϊσάν πήρε το όνομά της από ένα βασκικό μπαρ,όπου τον Μάιο του 2006 μπήκε ένας άγνωστος άνδρας που πιθανολογείται ότι ήταν αστυνομικός.

Ο άνδρας πληροφόρησε τον ιδιοκτήτη του μπαρ ότι επίκειτο η σύλληψη του ίδιου και ενός άλλου συνεργάτη της ΕΤΑ.

Αναφέρθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του μπαρ και άλλα 12 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με την ΕΤΑ συνελήφθησαν έξι εβδομάδες αργότερα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή περιλαμβάνονταν σε αστυνομικά έγγραφα, αλλά και σε κείμενα της ΕΤΑ που διέρρευσαν σε πολλές εφημερίδες.

Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο προσπαθούσε, με μυστικές συνομιλίες με την ΕΤΑ, να δώσει τέλος στη 40ετή σύγκρουση με τους Βάσκους.

Η εφημερίδα Ελ Παΐς γράφει σήμερα ότι η ΕΤΑ προειδοποιήθηκε για τις συλλήψεις σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ωστόσο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά την υπόθεση “Φαϊσάν” και ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ έχει καλέσει για κατάθεση τους τότε διαπραγματευτές της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τη συντηρητική αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση για να επιτεθεί στον Ρουμπαλκάμπα ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχτεί τον Θαπατέρο και να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

TAGS