Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα απέστειλε επιστολή στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον, με αίτημα να παρατείνει τη θητεία της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) να ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την πλευρά μελών του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου".

Η επιστολή της προέδρου του Κοσόβου εστάλη στην ΕΕ και αναμένουμε την απάντηση από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Μετά την ανταλλαγή επιστολών, η απάντηση της κ. Άστον θα προωθηθεί στους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Γιαχγιάγκα, Αρμπέρ Βλαχίου στην εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις Βρυξέλλες έχει ήδη ετοιμαστεί η απάντηση και οι θεσμοί του Κοσόβου είναι ενήμεροι για περιεχόμενό της.

Η κ. Άστον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα επιβεβαιώσει ότι έλαβε την επιστολή από την πρόεδρο του Κοσόβου και θα ανακοινώσει ότι παρατείνεται για δύο χρόνια η θητεία της Eulex και συγκροτείται το ειδικό δικαστήριο.

"Οι έρευνες από την ειδική ομάδα εργασίας και άλλες νομικές διαδικασίες θα συνεχιστούν έως ότου το Συμβούλιο της ΕΕ ενημερώσει το Κόσοβο ότι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν. Το Κοσόβο μοιράζεται την ευρωπαϊκή προοπτική με τις υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της θητείας της, η EULEX θα συμβάλει στην πρόοδο του Κοσόβου προς την περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ" θα αναφέρει η κ. Άστον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.