Διαφωνία στην συμμαχία προκαλεί ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών στην Λιβύη,ενώ την ίδια στιγμή πρόεδρος των ΗΠΑ παρέχει μυστική βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς. Στο πεδίο των συγκρούσεων οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάνει λόγο για "τις πρώτες αποστασίες" από το περιβάλλον του Μουάμαρ Καντάφι.

Αεροπορική επιδρομή κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα δυτικά της πόλης Ατζνταμπίγια.

Μετά την προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι, που σήμερα ανακατέλαβαν το λιμάνι Ρας Λανούφ και απειλούσαν την Μπρέγκα, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Ατζνταμπίγια, οι εξεγερμένοι πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις για βοήθεια προς τη διεθνή συμμαχία που εδώ και ημέρες δεν είχε προχωρήσει σε καμία αεροπορική επίθεση.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους εξεγερμένους η πόλη Μπρέγκα έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι σήμερα νωρίς το απόγευμα αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα η λιβυκή κυβέρνηση απέλασε σήμερα έναν ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς,τον Μάικλ Γκεόργκι, που βρισκόταν στην Τρίπολη από τις 28 Φεβρουαρίου μαζί με μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης.

Ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι εάν υλοποιηθεί η γαλλική πρόταση για εξοπλισμό των εξεγερμένων, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του περιεχομένου της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αποτελεί μια κίνηση της Δύσης να προσφέρει όπλα στους "τρομοκράτες".

Η ανακοίνωση έρχεται την επομένη της διεθνούς συνόδου που έγινε στο Λονδίνο με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Καντάφι, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε ότι ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.

Ενώ σε διαμάχη βρίσκονται οι παγκόσμιες δυνάμεις για το αν πρέπει να εξοπλίσουν τους αντάρτες στη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στις ξένες κυβερνήσεις να στείλουν οπλισμό στους αντάρτες.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία είναι αντίθετες προς τον εξοπλισμό των ανταρτών,ενώ και το ΝΑΤΟ έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ισχύει εμπάργκο στα όπλα.

Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία μήπως πέσουν σε λάθος χέρια, προειδοποιώντας ότι μερικοί από τους αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι ελεύθερα να εξοπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους που μάχονται το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά κάνοντας κάτι τέτοιο θα προέβαιναν σε μια "πρόδηλη παραβίαση" της απόφασης 1973 των Ηνωμένων Εθνών που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, Ρικάρντο Σέσα.

Ο κ. Σέσα καταλήγοντας επέμεινε ότι το να δοθούν όπλα στους λίβυους εξεγερμένους "δε συζητείται" στις δομές της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας ούτε και εντός της σφαίρας αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ".

Την πληροφορία για αποσκιρτήσεις από το περιβάλλον του Καντάφι ανέφερε από την Κυριακή τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

 "Έχουμε κάποιες ενδείξεις στο πολιτικό σχέδιο και πιθανώς αυτές οι ενδείξεις να είναι φορείς θετικών εξελίξεων, ενημερωθήκαμε για τις πρώτες αποστασίες από το περιβάλλον του Καντάφι στην Τρίπολη" δήλωσε ο κ. Ζιπέ σε ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

"Δεν εξετάζουμε το μέλλον του Καντάφι, σκεφτόμαστε ότι δεν έχει θέση στην οικοδόμηση της Λιβύης του αύριο. Εναπόκειται στους Λίβυους τους ίδιους να αποφασίσουν και εμείς τους βοηθάμε σ' αυτό" είπε ο κ. Ζιπέ.

Επίσης το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε πώς όσοι από τους πιστούς του Καντάφι αποφασίσουν να τον εγκαταλείψουν δεν θα διωχθούν από τους εξεγερμένους.

Την ίδια στιγμή η λιβυκή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα υποβάλει μήνυση κατά οποιασδήποτε διεθνούς εταιρείας συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ελέγχουν κάποιο μέρος από την πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης.

"Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου είναι η εγκεκριμένη δια νόμου οντότητα για τις συναλλαγές με εξωτερικές πλευρές. Λόγω της στρατηγικής σημασίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, καμία χώρα δεν μπορεί να αφήσει τη διαχείρισή τους σε ένοπλες συμμορίες", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jana.

"Το λιβυκό κράτος θα υποβάλει μήνυση κατά οποιασδήποτε πλευράς συνάψει συμφωνίες για λιβυκό πετρέλαιο με άλλες πλευρές εκτός της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα ότι η Ουγκάντα θα υποδεχόταν τον Μουάμαρ Καντάφι στο έδαφός της αν ο Λίβυος ηγέτης ζητούσε άσυλο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση αυτή της Ουγκάντας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Κατάρ, που μετείχαν χθες στη σύνοδο στο Λονδίνο για τη Λιβύη, πρότειναν ότι θα μπορούσε να επιτραπεί στον Καντάφι και την οικογένειά του να φύγουν στην εξορία αν δεχθούν γρήγορα την προσφορά αυτή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη.