Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς ανακοίνωσε ότι προσκαλεί σε αναμέτρηση την πρωθυπουργό της Σλοβενίας και διάδοχό του στο τιμόνι του κόμματος "Θετική Σλοβενία" (PS) Άλενκα Μπράτουσεκ στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος στις 25 Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις ανησυχίες ότι η εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος από τον Γιάνκοβιτς θα προκαλέσει κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά στις αρχές του 2013 και επέτρεψε τη "Θετική Σλοβενία" να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη θητεία της".

Ο ιδρυτής της "Θετικής Σλοβενίας", σε βάρος του οποίου διεξάγονται έρευνες για κατάχρηση αξιώματος και διαφθορά, είπε ότι ποτέ δεν αναμείχθηκε στο έργο της κυβέρνησης ούτε στο κόμμα "επειδή το κόμμα δεν μπορεί να έχει δύο ηγέτες".

"Θέλω το καλύτερο για τη χώρα, αλλά αυτό απαιτεί εφαρμογή του προγράμματος που υιοθέτησε το κόμμα στο τελευταίο του συνέδριο", εξήγησε.

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς "πάγωσε" τον περασμένο Ιανουάριο την προεδρική του ιδιότητα στο κόμμα, όταν η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπίστωσε ότι δεν είχε δηλώσει περίπου 2 εκ. ευρώ σε μετοχές στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, καθώς άλλα κόμματα είχαν θέσει ως όρο την απόσυρσή του από για να εισέλθουν στην κυβέρνηση με επικεφαλής το κόμμα της "Θετικής Σλοβενίας".

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόκληση και ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή της και πρόσθεσε ότι θα αναβάλει την αναγγελθείσα ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

"Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα είμαι επικεφαλής σε μία κυβέρνηση αν το ίδιο μου το κόμμα δεν με στηρίζει σε αυτό" είπε η κ. Μπράτουσεκ.