Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο "ένα ή δύο μήνες" μετά τις βουλευτικές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε στον Τύπο από το Συμβούλιο στη διάρκεια της παρουσίας μίας "συνταγματικής διακήρυξης" σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε σήμερα ότι η ψηφοφορία θα αφορά και τα δύο σώματα της βουλής.

Εξάλλου το Συμβούλιο επεσήμανε ότι "οι αρχές της σαρία", του ισλαμικού νόμου, θα παραμείνουν "η βασική πηγή" της αιγυπτιακής νομοθεσίας.

Αυτός ο κανονισμός επαναφέρει σε ισχύ ένα άρθρο του συντάγματος που ίσχυε στη διάρκεια της προεδρίας του Μουμπάρακ.

Η συνταγματική διακήρυξη που παρουσίασε σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο επαναφέρει σε ισχύ κάποια στοιχεία του συντάγματος από την εποχή του Μουμπάρακ, αλλά ενσωματώνει τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν από το δημοψήφισμα της 19ης Μαρτίου.