current views are: 2

15 Απριλίου 2014
Δημοσίευση14:24

«Φωτιά» στην ανατολική Ουκρανία – Στα χέρια του στρατού αεροδρόμιο, αναφορές για νεκρούς

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου αυτονομιστές διαδηλωτές συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και τη νέα ηγεσία του Κιέβου να στέλνει στρατεύματα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Δημοσίευση 14:24’
αρθρο-newpost

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου αυτονομιστές διαδηλωτές συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και τη νέα ηγεσία του Κιέβου να στέλνει στρατεύματα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου αυτονομιστές διαδηλωτές συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και τη νέα ηγεσία του Κιέβου να στέλνει στρατεύματα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν σήμερα μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Κραματόρσκ, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.Ειδικότερα, στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον 2 ελικόπτερα σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο και κατέλαβαν λίγη ώρα αργότερα.

Το γεγονός αυτό αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του ο μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχείρησαν να προωθηθούν στην πόλη, ωστόσο συνάντησαν αρνητική υποδοχη από τους κατοίκους και αποσύρθηκαν εκ νέου στη βάση, έπειτα από διαταγές.

Επιχείρηση ανακατάληψης αεροδρομίου – Αναφορές για νεκρούς

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου στην πόλη δήλωσε ότι άκουσε μερικούς πυροβολισμούς από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης της Κραματόρσκ την ώρα που ένα πλήθος φιλορώσων ντόπιων πλησίαζε στην πύλη των εγκαταστάσεων.

Δεν είχαν ακουστεί πυροβολισμοί ή συγκρούσεις για 40 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς αυτούς που ακούστηκαν από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης, πρόσθεσε η ίδια ανταποκρίτρια.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους και τους στρατιώτες, όπου και επετεύχθη συμβιβασμός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν δυτικά πρακτορεία καθώς και ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για νεκρούς, 4 έως 11 στον αριθμό, από την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Ίντερφαξ, ανέφεραν νωρίτερα ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Η ανταποκρίτρια του Reuters στην πόλη αυτή ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν «Ντροπή! Γυρίστε στο σπίτι σας».

Η κατάσταση στην πόλη είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη, και σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται του Itar – Tass, η ουκρανική εθνοφρουρά περιπολεί στους δρόμους της.

Φιλορώσοι ένοπλοι που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ εγκατέλειψαν, εν τω μεταξύ, εκουσίως το κτίριο. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής ασφάλειας στο Κίεβο αυτονομιστές κατέλαβαν στην συνέχεια τα γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη.

Επιχείρηση και στην πόλη Σλαβιάνσκ

H υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται εναντίον των αυτονομιστών και στην κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ ο Τουρτσίνοφ τόνισε πως η επιχείρηση την οποία είχε αναγγείλει από την Κυριακή έχει πλέον ξεκινήσει.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά: στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας αναφέρει στοιχεία του 45ο Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του ρωσικού στρατού εντοπίστηκαν στις πόλεις Κραμ​ατόρσκ και η Σλαβιάνσκ

Οι δύο πόλεις βρίσκονται κοντά στην βιομηχανική πόλη Ντόνετσκ, προπύργιο των αυτονομιστών φιλορώσων διαδηλωτών. Όπως αναφέρει το Russia Today, οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις δεν έχουν επεκταθεί ακόμα προς τα εκεί.

Ουκρανικές προειδοποιήσεις

Παράλληλα, ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν, σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU.


σχετικα αρθρα