Διοικητική έρευνα στο νοσοκομείο Σάντρο Περτίνι της Ρώμης διέταξε το ιταλικό υπουργείο υγείας, μετά από την ανακάλυψη τραγικού λάθους που οφείλεται, πιθανότατα, σε νοσηλευτές:

Κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης, τον περασμένο Δεκέμβριο, εμφυτεύτηκαν λάθος έμβρυα σε δύο γυναίκες. Η κάθε μία από τις δυο, άρχισε να κυοφορεί το έμβρυο που έπρεπε να τοποθετηθεί στην μήτρα της άλλης.

Η πρώτη γυναίκα συνεχίζει να κυοφορεί δίδυμα. Πρόκειται να γεννήσει τον Αύγουστο. Η δεύτερη απέβαλε και μέσω του δικηγόρου της αφήνει τώρα να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμη να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Η όλη υπόθεση έπρεπε να μην λάβει, πιθανότατα, τέτοια δημοσιότητα, διότι τώρα κινδυνεύουμε να καλλιεργήσουμε ψύχωση, να αρχίσουν να αμφιβάλουν χιλιάδες ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν σε τεχνητή γονιμοποίηση αν είναι πράγματι οι βιολογικοί γονείς των παιδιών τους» είπε στην εφημερίδα La Republica γνωστός Ιταλός δικηγόρος ο οποίος θα ασχοληθεί με την υπόθεση.

Το νοσοκομείο Περτίνι έκανε γνωστό ότι όσα ζευγάρια το ζητήσουν θα υποβληθούν δωρεάν σε τεστ Dna.

Ο γενετιστής Τζουζέπε Νοβέλι, πάντως (πρόεδρος ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από την περιφέρεια της Ρώμη με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση) ζήτησε να γίνουν και νέα γενετικά τεστ επαλήθευσης ώστε να αποκλεισθεί -σε σχέση με τα δύο ζευγάρια αυτά- η πιθανότητα το λάθος να αφορά τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων και όχι τη γονιμοποίηση.