Το κόμμα "Λαός της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η "Λέγκα του Βορρά, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο για την έγκριση του νόμου για "σύντομη δίκη" (Processo Breve) που θα χρησιμεύσει στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να επιτύχει την παραγραφή των δικαστικών του υποθέσεων.

Τα δύο κόμματα κατάφεραν να θέσουν σήμερα αργά το απόγευμα προς σύντομη συζήτηση και ψήφιση τον εν λόγω νόμο στην βουλή, παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για ανατροπή της ημερήσιας διάταξης.

Το σχέδιο νόμου της "σύντομης δίκης" προβλέπει ότι η κάθε δικαστική υπόθεση δεν θα μπορεί να διαρκεί πάνω από 6,5 χρόνια: τρία χρόνια για την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστή, άλλα δυο για του δευτεροβάθμιου, και άλλους δεκαοκτώ μήνες για την προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

Εξαιρούνται τα σοβαρότερα αδικήματα, όπως η εγκληματική και μαφιόζικη δράση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο, οι υποθέσεις διαφθοράς, θα παραγράφονται, κατά μέσο όρο, έξι μήνες νωρίτερα από ότι συνέβαινε σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν οι παρατηρητές, είναι σαφές ότι θα ευνοηθεί άμεσα και ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός. Σε περίπτωση υπερψήφισης του νόμου, η δίκη στην οποία ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέϊβιντ Μιλς, θα παραγραφεί αυτόματα.

Μετά από την ψήφιση του Το κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα", οργάνωσε καθιστική διαμαρτυρία το απόγευμα, μπροστά από την κεντρική είσοδο της βουλής της Ρώμης.

Ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ντάριο Φραντσεσκίνι δήλωσε σχετικά ότι "με τον τρόπο αυτό χιλιάδες δίκες κινδυνεύουν με παραγραφή, ενώ θα αφεθούν ελεύθεροι και κατηγορούμενοι για ληστεία ή βιασμό".

Ο δε επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, υπογράμμισε ότι "πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει μόνο στο να ικανοποιήσει τις δικαστικές έμμονες ιδέες και απαιτήσεις του Μπερλουσκόνι".

Στο μεταξύ το δικαστήριο του Μιλάνου απέρριψε το αίτημα δεκάδων ξένων τηλεοπτικών καναλιών που είχαν ζητήσει να μπορέσουν να παρακολουθήσουν, στις 6 Απριλίου, την πρώτη δικάσιμο της υπόθεσης "Ρούμπι Γκέιτ".

Η μόνη άδεια που θα δοθεί, απ' ό,τι φαίνεται, είναι στις κάμερες της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης Rai.

Όσο για τους μάρτυρες που προτίθενται να φέρουν στο δικαστήριο οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι, ο συνολικός τους αριθμός, αγγίζει τους εκατόν ογδόντα: από την υπουργό ισότητας Μάρα Καρφάνια και παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, μέχρι τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και την σόου-γκερλ Μπελέν Ροντρίγκες. Όλοι τους, αν τελικά ο δικαστής αποφασίσει την κλήτευσή τους, θα πρέπει να εξηγήσουν αν πήραν, ποτέ, μέρος στα περιβόητα δείπνα του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και τι ακριβώς συνέβαινε σε αυτά.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια, βέβαια, θα είναι αναμφισβήτητα η δεκαοκτάχρονη μαροκινή Ρούμπι Καρίμα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι βέβαιος ότι η Ρούμπι θα δηλώσει ότι δεν του είχε αποκαλύψει πως στην αρχή της γνωριμίας τους, ήταν ανήλικη.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς, πρόκειται να επιμείνουν στις καταθέσεις του περασμένου Αυγούστου, όπου η δεκαοκτάχρονη μαροκινή, υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο.