Οι ενέργειες της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων μαχητών στις ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αρχές του Κιέβου βρίσκονται σε μια «ανυπόφορη» κατάσταση όσον αφορά τις εξεγέρσεις των αυτονομιστών, ενώ έκρινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων μαχητών είναι «περιορισμένης κλίμακας».

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν σοβαρά» την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αλλά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα όμως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, αλλά όχι πριν από τη τετραμερή σύνοδο της Γενεύης την Μ. Πέμπτη.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν μεθαύριο για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Θα δώσουμε μια ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση την Πέμπτη», να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους.