Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διεμήνυσε σήμερα ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι πιθανόν δεν θα αναληφθεί δράση ως προς αυτό πριν διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη.

Απεσταλμένοι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να συζητήσουν την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Την Πέμπτη δίνεται η επόμενη ευκαιρία για να γίνει μια διπλωματική συζήτηση και νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις (σχετικά με νέες κυρώσεις) πριν από την Πέμπτη», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Είναι σημαντικό η Ρωσία και η Ουκρανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πρόσθεσε η ίδια. «Είναι πράγματι η πρώτη ευκαιρία (που δίνεται) να συνομιλήσουμε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι», επισήμανε η Ψάκι.

Η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το Σαββατοκύριακο, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δοθεί στην διπλωματία μια ευκαιρία, επέμεινε η Ψάκι, ωστόσο είναι έτοιμη να επιβάλει επιπρόσθετες, εκτενέστερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Μία νέα σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να έχουν ως στόχο πρόσωπα με επιρροή ή εταιρείες σε τομείς οικονομίας της χώρας όπως η ενέργεια, η εφαρμοσμένη μηχανική και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως διατυπώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε η Ψάκι.