Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Κιέβου να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, με τον φόβο ξεσπάσματος εμφυλίου να είναι πιο κοντινός, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό «θρίλερ», με ανταλλαγή αιχμών Δύσης-Μόσχας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την αποστολή στρατευμάτων από τις ουκρανικές αρχές, ανέφερε το Κρεμλίνο. «Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», τόνιζε η ανακοίνωσή, που εκδόθηκε στο τέλος της χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

«Παρά το ότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη», σημείωνε η ανακοίνωση της καγκελαρίας κάνοντας αναφορά στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την ουκρανική κρίση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Λίγο πριν, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαμήνυσε, διά της εκπροσώπου του Τζεν Ψάκι ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι αυτό πιθανώς θα γίνει μετά την τετραμερή.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ουκρανία, κυριολεκτικά, «μυρίζει μπαρούτι». Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν «ειδικές επιχειρήσεις» εναντίον των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την ανάκτηση των δημοσίων κτιρίων και των αεροδρομίων που τελούν υπό κατάληψη.

Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο, όμως οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Ενδεικτική είναι η δήλωση του δεύτερου στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγού Βαλερί Κρουτόφ, ο οποίος ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Στο κλίμα αβεβαιότητας έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ο οποίος έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ζητώντας να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. «Ποτέ δεν σχολιάζουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά νομίζω, απ' ό,τι βλέπουμε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά σε αυτό» τόνισε ερωτηθείς για το εάν έχει δει ο ίδιος στοιχεία που αποδεικνύουν τη ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα.

Ο Ράσμουσεν, από το Λουξεμβούργο κάλεσε τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο αποφάσεις θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μάλλον, παρά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Μία ημέρα πριν, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε από το Βερολίνο χθες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία.

Οι φόβοι για έναν έμμεσο πόλεμο Δύσης-Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφους όλο και μεγαλώνουν...