Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, έφθασε στην Ιαπωνία, για να βοηθήσει την ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο, Tepco, να θέσει υπό έλεγχο την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

Η επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων,ταξίδεψε στο Τόκιο με τρεις Γάλλους ειδικούς στη ραδιενεργό μόλυνση των υδάτων.

Δύο άλλοι εμπειρογνώμονες της Areva πέταξαν στην Ιαπωνία την Τρίτη, μετά από ένα αίτημα για βοήθεια από την ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power.

Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισήμανε στις αρχές της Ιαπωνίας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο χωριό Ιιτάτε, το οποίο βρίσκεται 40 χλμ βορειοδυτικά της πυρηνικής μονάδας, είναι πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα.

Από την πλευρά την εταιρίας Areva και της Tepco, το πρόβλημα είναι το εξαιρετικά μολυσμένο νερό, που έχει βρεθεί σε ορισμένους αντιδραστήρες και σε τσιμεντένιες σήραγγες.

Μετρήσεις έχουν επίσης δείξει την ύπαρξη ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα στα ανοικτά της μονάδας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ραδιενέργεια εντοπίστηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε μικροσκοπικά ίχνη στο εξωτερικό.

Εκατοντάδες μηχανικοί έχουν αγωνιστεί επί σχεδόν τρεις εβδομάδες για να ψύξουν τους αντιδραστήρες της μονάδας και να αποτρέψουν την τήξη των ράβδων καυσίμου, η οποία επιδείνωσε την αγωνία της Ιαπωνίας μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που σκότωσε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη πληροφόρησης και ορισμένα αντιφατικά στοιχεία έχουν καταστήσει δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Φουκουσίμα, η οποία φαίνεται να έχει μετακινηθεί από μια φάση τήξης του πυρήνα, σε μία στην οποία η διαχείριση της εκλυόμενης ραδιενέργειας είναι υψίστης σημασίας.