Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, έφτασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Γιαμουσούκρο.

Δύο πηγές από το στρατόπεδο του Λοράν Γκμπαγκμπό ανέφεραν ότι στην πόλη διεξάγονται σφοδρές μάχες, όμως δεν είναι ακόμη σαφές το ποιος έχει τον έλεγχό της.

Λίγο νωρίτερα, άλλοι μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά κατέλαβαν δύο πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα ενώ έχουν φτάσει σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Σαν Πέντρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά της χώρας, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο.

Ενώ πλέον κινούνται προς τα νότια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Επίσης αναφέρθηκε ότι μέλη της νεολαίας του Γκμπαγκμπό άνοιξαν πυρ σήμερα σε μια συνοικία της πόλης Αμπιτζάν που πρόσκειται στον Ουαταρά, σκοτώνοντας επτά άτομα και την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναζητούν καταφύγιο σε εκκλησιαστικά ιδρύματα ή σε δημόσια κτίρια για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Κάτοικοι της πόλης Τιεμπίσου, που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Γιαμουσούκρο, ανέφεραν ότι δυνάμεις του Ουαταρά προερχόμενες από το Μπουακέ την κατέλαβαν και "περιπολούν παντού" ενώ οι άνδρες του Γκμπαγκμπό την έχουν εγκαταλείψει.

Άνδρες του Ουαταρά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το Μπουαφλέ, 60 χιλιόμετρα από το Γιαμουσούκρο, ενώ μια άλλη ομάδα κατέλαβε το Σούμπρε, την τελευταία μεγάλη πόλη στο δρόμο προς το λιμάνι του Σαν Πέντρο, από το οποίο γίνεται η εξαγωγή κακάο.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ασκεί πιέσεις προκειμένου να προωθηθεί για ψήφιση σήμερα ή αύριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα με το οποίο ζητείται να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Γκμπαγκμπό, της συζύγου του και άλλων τριών ατόμων του στενού περιβάλλοντός του.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό, όμως ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, διατηρούν επιφυλάξεις για την επέκταση των κυρώσεων αυτών από τον ΟΗΕ.