Δεκάδες χιλιάδες εργάτες πραγματοποιούν απεργία σε τεράστιο εργοστάσιο της νότιας Κίνας το οποίο κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια για τη Nike και την Adidas, ενώ απέναντι έχει αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση China Labor Watch.

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν της πόλης Ντονγκουάν αρνούνται από την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψουν στην εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Η China Labor Watch, η οποία ειδικεύεται στα κοινωνικά κινήματα της κινεζικής βιομηχανίας, δημοσιοποίησε σειρά από φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν την ανάπτυξη εκατοντάδων αστυνομικών γύρω από το εργοστάσιο, μερικοί εκ των οποίων έφεραν εξοπλισμό δυνάμεων καταστολής, ενώ άλλοι κρατούσαν από το λουρί γερμανικούς ποιμενικούς.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι αστυνομικοί χτύπησαν και συνέλαβαν πολλούς εργάτες αφότου άρχισε η απεργία.

Στην ιστοσελίδα του, το εργοστάσιο Γιουε Γιουέν, τον μερικό έλεγχο του οποίου διατηρούν κεφάλαια της Ταϊβάν, αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως. Είναι υπεργολάβος κυρίως για τις εταιρείες Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους και ο αριθμός των απεργών αναμφίβολα αυξήθηκε», δήλωσε ο Ντονγκ Λιν, μέλος ένωσης προστασίας δικαιωμάτων, προσκείμενης στους εργαζόμενους, με έδρα τη Σεντζέν. Πρόσθεσε ότι υπολογίζει σε 40.000 τον αριθμό των απεργών, οι οποίοι ζητούν την καταβολή των κοινωνικών παροχών που τους οφείλονται.

Η διοίκηση της εταιρίας δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των χρωστουμένων της στους εργάτες έως τα τέλη του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εργαζόμενη στην ιστοσελίδα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από τους απεργούς, οι οποίοι ανησυχούν με την προοπτική ότι η διοίκηση μπορεί ξαφνικά να αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο και να το μεταφέρει αλλού, χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις της, μια συνήθης περίπτωση στην Κίνα.

«Κανείς δεν τολμά να σηκώσει το ανάστημά του, να πρωτοστατήσει στη διαμαρτυρία αυτή γιατί όλοι φοβόμαστε μήπως το εργοστάσιο προχωρήσει σε αντίποινα στη συνέχεια. Ο τοπικός Τύπος δεν τολμά ούτε ν' αναφέρει ότι πραγματοποιούμε απεργία», πρόσθεσε η εργαζόμενη.

Η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ αποκαλείται ενίοτε «το εργοστάσιο του κόσμου», καθώς μεγάλο μέρος του δυναμικού της κινεζικής βιομηχανίας εκεί εργάζεται για τις εξαγωγές. Οι εργασιακές διαφορές είναι συχνές στην επαρχία, παρά την έλλειψη ανεξάρτητων συνδικάτων.

TAGS