Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχούσε φιλοσοφικά, πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη έχει εξαντληθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ ύστερα από συνάντηση των ηγεσιών του ΒΣΚ και της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας(ΚΝΣΒ).

Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο μετά τη συζήτηση των βασικών αξόνων της συνεργασίας του ΒΣΚ με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βουλγαρίας, ο κ. Στανίσεφ επισήμανε την προσέγγιση των θέσεων των Βουλγάρων και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τα συνδικάτα σχετικά με την ανάγκη ριζικής αλλαγής των δεδομένων στην ενωμένη Ευρώπη.

«Σε τελική ανάλυση, όλα είναι πολιτική, επειδή στο Μανιφέστο της ΚΝΣΒ, στη Πλατφόρμα του ΕΣΚ και στο Πρόγραμμα του ΒΣΚ υπάρχει μεγάλη σύμπτωση των απόψεων και των προτεραιοτήτων. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχούσε φιλοσοφικά, πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη έχει εξαντληθεί, επειδή έριξε την Ευρώπη σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση» δήλωσε ο αρχηγός των σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ, η φτώχεια έχει αυξηθεί, η ανεργία έχει πάρει αφάνταστες διαστάσεις ενώ έχει ανοίξει και άλλο «η ψαλίδα» στο επίπεδο της ανάπτυξης των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Σε τελικά ανάλυση, δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται νέο όραμα για την Ευρώπη. Αν θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από τα πολιτικά αποτελέσματα των επικείμενων (ευρωπαϊκών) εκλογών. Πάντως, εναλλακτική λύση αυτού του τρόπου διακυβέρνησης τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ευρώπη, είναι οι Σοσιαλιστές» κατέληξε ο πρόεδρος του ΒΣΚ και του ΕΣΚ.